Култура

Международен дигитален фестивал в София: Могат ли дроновете да заменят пчелите?

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Da Fest е единственият подобен фестивал у нас, който представя по подробен и мащабен начин тенденциите в дигиталното изкуство. Стартирахме 2009 г., 14 поредна година се опитваме да представим на българската публика какво ново се случва в тази област. Това сподели в ефира на Euronеws Bulgaria организаторът на международния дигитален форум Галина Димитрова-Димова. Събитието ще се проведе в София от 24 до 28 октомври.

„Как дигиталното става изкуство е изцяло авторско решение, нужни са по-специфични умения, за да се случи всичко това“, разказа Димова.

„По-трудно е в продажбата му, не е дотам оценено“, допълни тя. По думите й дигиталните форми на изкуство използват метафори, които опитват нашето съвремие.

И даде пример – засягат се екологични проблеми, като изчезването на пчелите. В сградата на „Топлоцентрала“ в столицата ще може да се наблюдава хореография с дронове. Тогава акцент ще бъде поставен дали дроновете могат да заместят пчелите в опрашването на растенията. „Но това ли е решението“, каза Димова.

Старт на фестивала ще бъде даден във вторник, 24 октомври, в галерия „Академия“ от 18 часа, когато ще бъде показана швейцарска инсталация сложна звукова скулптора.