Култура

Фестивал на българските народни танци и шевици се провежда в Канада

От Марина Матева Марина Матева Водещ

Фестивал на българските народни танци и шевици “Канатица” се провежда от вчера до 24 септември във Ванкувър, Канада. Организатор е Българо-канадското дружество в Британска Колумбия, а основната цел е популяризиране на българския фолклор. Първият ден на фестивала е посветен на българските шевици. А днес по случай Деня на Независимостта ще има празничен концерт и ще се извие голямо българско хоро.

„В момента Канада е едно голямо българско сърце. Българите тук са изключително щастливи, че могат да приобщят канадците и другите общности към нашата традиционна култура.“

Това каза пред Euronews Bulgaria Диляна Курдова, изследовател на българския танцов фолклор, хореограф, член на няколко работни групи към Международния съвет по традиции в музиката и танца към Юнеско. Тя е специален гост на фестивала във Ванкувър, където представи книгата си “Размисли върху българската женска носия”. Пътуването ѝ до Канада е осъществено с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура" по програма "Мобилност", уточни изследователката.

„Носията е това, което представя нас пред света, тя е своеобразен паспорт. Носията и шевицата показваt статуса, състоянието и от кое село сме. Всяка носия е уникална, защото показва човека, селото, града и държавата, от която е. Днешният „Фейсбук“ и „Тик-ток“ - това е носията за българката в миналото, но разбира се и много повече неща. Носията е двойникът на човека, втората му кожа“, допълни Диляна Курдова.

"Интересът към българските фолклор и народни танци е огромен. Все още има оазиси на традицията в България, което в много други държави вече не може да бъде видяно", каза още тя.

Вижте цялото интервю във видеото.