Свят

Бивш зам.-министър на външните работи: За съжаление и Хамас, и Израел говорят за унищожение

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

За съжаление след шока от атаката на Хамас, сега ние тръпнем в очакване дали ще има сухопътна операция или не. За съжаление и от двете страни се говори за унищожеие. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ директорът на Института за икономика и международни отношения Любомир Кючуков.

Oнзи ден буквално се случи нещо, което е немислимо. Арабски лидери отказаха да се срещнат с американския президент заради подкрепата за Израел. Всички на практика смятат, че ще е грешка да се окупира Газа. Това неминуемо ще доведе до хуманитарна катастрофа.

След окупирането на Газа от Израел изниква въпросът за управлението на Газа, обясни експертът. Това се оказа практически невъзможно предният път, когато Израел се оттегли оттам. Според Любомир Кючуков ако войната и военните действия не спрат, перспективите за Израел не са никак добри.

„Най-лошото е, че тези хора няма къде да отидат. Веднъж напуснали Газа, те няма да могат да се върнат там. И Египет не ги иска. Европа също не ги иска. Това са хора, които стават жертва на един конфликт и нямат изход. Това е елемент на радикализация“, каза още Кючуков.

Цялото интервю вижте във видеото.