Свят

Доц. Георги Цветков, военен експерт: Рискът от тероризъм се увеличава заради случващото се в Газа

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

„Вниманието, което се отделя на потенциални терористични заплахи, е голямо, и именно там трябва да са насочени усилията на България - миграцията, придвижването на хора през територията на страната ни.“

Това каза за Еuronews Bulgaria военният експерт доц. Георги Цветков, в коментар относно конфликта между Израел и Хамас.

 

Ето какво още сподели той:

 

За поразяването на болницата в Газа:

Всичко говори за това, че е случайно попаднала ракета. Видях клипа, който показва дефектирала ракета, отломките на която падат върху болницата. И днес става ясно, че ракетата, която е паднала, и отломките, причинили пожар, са от ракета, изстреляна от Ивицата Газа. Засега се твърди, че е от „Ислямски джихад“. Реакциите снощи, на държавните глави от Турция, Египет, Йордания, бяха прибързани. Ясно е, че са под натиска на обществото, че има много хора, които подкрепят Хамас.

Този случай не мисля, че ще окаже голямо въздействие. Противно на това, което излиза като наратив от Хамас, Израел няма намерение да срине до основи Ивицата Газа и да убие 1 милион души. Идеята на военната операция по суша, една седмица тя е само по въздух, е да се унищожи инфраструктурата на Хамас. Това не е целенасочена кампания за унищожение на цивилни обкети. Хората не си дават сметка, че високоточните боеприпаси не са широко достъпна стока, няма как да се хабят за обекти, които не си струват.

 

За посещението на Джо Байдън в Израел:

САЩ ще влязат в действие, ако това се налага. Няма индикации, че САЩ ще участват в нанасянето на удари в Ивицата газа. Те са сдържащ фактор. Може да спорим доколко Иран е участник в атаките. Както и Русия.

Целите на Израел е Хамас да бъде унищожен или поне изваден от действие за много дълго време, това е реалистична цел. Палестинското население ще разбере, че е нездравословно да подкрепя терористични организации.

 

За реакциите на арабските държави:

Арабските лидери си направиха лоша услуга с прибързаната реакция. Президентът на Палестина е съмнително доколко той е човекът, който управлява или властта е в ръцете на Хамас. Като държавно участие, този конфликт ще бъде ограничен. До момента няма демонстрирано желание на определени арабски държави да се включат, няма червени линии, няма преки условия за това. Това, което носи риск, е положението в Европа. Това е дългосрочен проблем за европейската сигурност - наличието на много мигранти, терористични звена в различни държави.

 

За отражението на конфликта върху България:

Реакцията на България беше бърза и беше добра, като се отчетоха основните рискове. Отправено е посланието, че няма непосредствен риск за нас. В същото време вниманието, което се отделя на потенциални терористични заплахи, е голямо, и именно там трябва да са насочени усилията на България - миграцията, придвижването на хора през територията на страната ни.

В България в момента има полиция от съюзни държави, включени в противодействието на миграцията. Може да се поиска тези сили да са по-големи. Не мисля, че има основание след този конфликт да очакваме допълнителна мигрантска вълна, поне на този етап. Тя ще бъде ограничена до съседни държави, не виждам как ще имаме палестински бежанци.

 

 

Цялото интервю вижте във видеото.