Свят

Байдън: Хамас извърши жестокости, на фона на които ИДИЛ изглежда донякъде разумна (Обновена)

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Президентът на САЩ Джо Байдън е задал на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху "трудни въпроси" по време на срещата им в Тел Авив. Байдън се опитва да посредничи в кризата, която изправи еврейската държава пред една от най-големите заплахи за съществуването й.

"Зададох трудни въпроси като приятел на Израел. Ние ще продължим да възпираме всеки участник, който иска да разшири този конфликт", написа Байдън в платформата „Екс“.

Байдън обеща на Нетаняху цялата помощ, от която Израел се нуждае, за да се защитава във войната срещу Хамас.

"Дойдох в Израел с едно съобщение – не сте сами. Докато Съединените щати стоят до вас, няма да позволим да останете сами. Скорошното терористично нападение срещу хората на тази страна остави дълбока рана. Повече от 1300 невинни израелци са убити, включително най-малко 31 американски граждани от терористичната групировка Хамас... Стотици млади хора на музикален фестивал... Хамас извърши зверства, дори по-лоши от тези на „Ислямска държава“.

Работим с партньори от региона, търсейки всички възможни начини да върнем у дома онези, които са в плен на Хамас. Не мога да разкрия всички подробности, но ви уверявам, че за мен като президент на САЩ няма по-голям приоритет от освобождаването и безопасното връщане на всички заложници", заяви американският президент.

Нетаняху благодари на Байдън за "категоричната подкрепа" във войната в Газа.

"Хамас отвлича жени, деца, възрастни оцелели от Холокоста. Знам, че споделяте нашето възмущение от това и знам, че споделяте решимостта ни да спасим тези хора. На 7 октомври Хамас уби 1400 израелци, може би повече. Това е в страна с по-малко от 10 милиона души население. Това би било еквивалентно на над 15 000 американци, убити за един ден. Това са 11 септември по 20 пъти", посочи Бенямин Нетаняху, премиер на Израел.

Байдън се срещна с роднини на жертви и заложници в Тел Авив и благодари на израелските служби за първа помощ.

Президентът пътува до Израел със спешна мисия да предотврати прехвърлянето на войната между Израел и Хамас в съседни региони. Но дипломатическата му мисия се превърна в трудна задача, след като всеобщо възмущение заля арабския свят заради експлозия, убила стотици хора в болница в Газа. Първоначално Байдън трябваше да посети и Йордания, но срещите му с арабски лидери бяха отменени.

Междувременно Съединените щати наложиха санкции, целящи прекъсване на финансирането на Хамас, предаде Ройтерс. Според администрацията на президента Байдън наказателните мерки са насочени към "тайна инвестиционна мрежа" на палестинското ислямистко движение, към финансов посредник, свързан с Иран, и към базирана в ивицата Газа борса за обмен на виртуална валута.