Политика

Социолози: Логиката сочи, че ДБ ще получи третия мандат

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Всичко към този момент показва, че „Демократична България“ ще получат третия мандат. Към това води логиката поради две причини – първата е, че президентът е много скаран с БСП и другата е, че ще изглежда добре, ако даде шанс на ДБ.

Това прогнозира в студиото на Euronews Bulgaria Евелина Славкова от „Тренд“.

Има една мълва, че президентът Радев чака с нетърпение да състави служебен кабинет и той трябва да бъде проруски. Смятам, че тази мълва не е вярна, по-скоро смятам, че президентът ще се опита да избегне съставянето на служебен кабинет, защото има интерес от съставянето на реален кабинет, пък допълни Първан Симеонов от „Галъп“.

 

Затова трябва да разсъждаваме логично кой има най-големи шансове за съставяне на кабинет и кой е най-диалогичен. Това несъмнено е ДБ.

Първан Симеонов, „Галъп“

Що се отнася за Слави Трифонов, как да го дадат на него, след като той разваля три пъти нещо вече направено. Не върви да му го дадат за четвърти път. По думите му, за ДПС е трудно да се мисли, че ще получат мандат, защото ще бъде дискредитиращо за президента.

Дали ДБ биха успели да съставят кабинет зависи от „Продължаваме промяната“. Ако от ПП решат, че е важно да става доброто за страната, те може да припознаят тази възможност и да има кабинет. Ако обаче решат, че е важно да става доброто за партията, те тогава ще отидат на избори, защото в момента са в добра позиция, каза още Симеонов.

Според Славкова в ПП са раздвоени как трябва да се процедира – да подкрепят кабинет или да отидат на избори. Може би ще решават на база социологически проучвания дали не е по-добре за тях да отидат на избори.

 

По-скоро съм негативно настроена, че ще успеят да се разберат, защото от ИТН също ще решат, че по-скоро не искат да участват в следващ кабинет, защото ще бъдат отново същите политически формации.

Евелина Славкова, „Тренд“

Въпреки говоренето, че ИТН не искат Кирил Петков и Асен Василев, дори и те да не бъдат във видима част в следващо коалиционно правителство, което ДБ да предложи, смятам, че могат в последния момент да вземат някакво друго решение. Тоест ИТН са хлъзгав коалиционен партньор, а и другият основен въпрос е какво следва след това – дали евентуалният кабинет няма да се изпадне в сходна ситуация.

ИТН също биха размислили дали да отидат на избори или да участват в нов кабинет, защото е разколебана възможността те да са част от следващо Народно събрание, каза Симеонов.