Свят

Хамас показа видео със заложничката Мая, отвлечена от парти

От Euronews България Euronews България
Maya Shem Hostage Hamas Кадър от видеото, рапространено от Хамас.

Въоръженото крило на Хамас разпространи видеозапис с един от заложниците, взети в Израел. Това е 21-годишната Мая Шем от израелския град Шохам. Мая е от смесен френско-израелски произход, съобщи BBC.

Това е първият видеоклип със заложници, публикуван от Хамас след нападението срещу Израел на 7 октомври. По данни на Тел Авив 199 души са държани в плен в Газа.

Във видеото Мая Шем казва, че е била взета за заложник по време на парти в Израел и моли за освобождаването си. На кадри се вижда как някой се грижи за наранявания по ръката ѝ.

Израелските сили за отбрана (IDF) потвърждават, че Мая е била отвлечена от Хамас, и заявяват, че са в контакт със семейството ѝ, както и че се прави всичко възможно за освобождаване на държаните в плен израелци.

По-късно родителите на Мая Шем дадоха пресконференция. Майката на Мая – Керен Шем, държеше на брифинга снимка на Мая.

„Умолявам света да върне детенцето ми у дома. Тя само отиде на парти, за да се забавлява. А сега е в Газа. И не е само тя“, каза Керен Шем.

„Позорно“ нарече вземането на заложвници френският президент Еманюел Макрон по повод излъченото видео с Мая Шем. Той призова за незабавното освобождаване на държаните в плен. От Елисейския дворец съобщиха, че „Франция е напълно мобилизирана и работи с партньорите си за освобождаването на френските заложници, държани от Хамас“.

Междувременно израелската армия създаде загадъчност във връзка с плановете си за сухопътната офанзива, която подготвя.

Армейски генерал, цитиран от Ройтерс, заяви, че очакванията за навлизане на войските по суша в Газа може да се разминат с реалността.

„Готвим се за следващите етапи на войната. Не сме казали какви ще бъдат те. Всеки говори за наземната офанзива. Може да е нещо друго“, казва генералът.

Няколкостотин хиляди палестинци се намират все още в северната половина на ивицата Газа, съобщи още израелската армия. По оценки към снощи малко над 600 000 души са се прехвърлили в южната част на блокирания крайбрежен анклав. Остават още няколкостотин хиляди, които трябва да напуснат, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Вчера високопоставен представител на ООН изнесе различни данни, според които "около милион души са се преместили на юг".

Световната здравна организация предупреди, че нуждата от достъп до Газа за осигуряване на хуманитарна помощ и доставка на лекарства става критична – включително и поради опасността от избухване на пандемии.

По данни на СЗО от началото на израелските въздушни удари в Газа са загинали 2800 души, а 11 000 са ранени. Приблизително половината по думите му са жени и деца, съобщи представителят на организацията Рик Пеперкорн.

Йорданският крал Абдула от своя страна предупреди да не се правят никакви опити палестинските бежанци да бъдат изтласквани към Египет и Йордания.

„Това е червена линия, защото мисля, че това е планът на някои от обичайните заподозрени - да опитат да създадат свършен факт на терена. Никакви бежанци в Йордания, никакви бежанци в Египет“, отсече монархът.

По-рано днес палестинците в Газа съобщиха за масиран обстрел в района на южните градове Хан Юнис и Рафа, където Израел нареди на мирното население да потърси убежище. Израелски бомби са ударили зони западно и югоизточно от Хан Юнис и западно от Рафа. Хиляди хора, опитващи да избягат от Газа, са се събрали в Рафах, където е разположен единственият граничен пункт между палестинския анклав и Египет.

По данни на Палестина най-малко 49 палестинци са загинали при тези удари.

 

*Euronews Bulgaria не публикува видеото с държаната в плен Мая Шем от етични съображения.