Общество

"За достоен живот": Диабетици в Пловдив излизат на протест заради липсата на инсулини

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Днес от 18 часа болни с диабет ще протестират пред общината в Пловдив. Причината е, че от година не намират животоподдържащия за тях инсулин.

Проблемът, вместо да се разрешава, става още по-сериозен. Същата е ситуацията с редица инсулини и в другите населени места в България.

Организаторът на протеста в Пловдив е Десислава Цингова. От Министерството на здравеопазването вече заявиха, че се търсят алтернативни решения - например замяна на лечението.  Предписването на лекарствени продукти за лечение на диабет обаче става само с електронна рецепта.

„Все по-трудно намираме инсулин. Съпругът ми има запаси, но много други хора нямат. В групите се разменят, но не всеки инсулин е подходящ за определения човек. Инсулините се предписват с електронни рецепти поне от година“, разказа пред Euronews Bulgaria Десислава Цингова. По думите й изписването на препаратите с електронна рецепта не решава основния проблем.

„Хората, които изкупуват инсулин, след това го препродават. За жалост, не стига до нашия пазар. Тук цената на внос е много по-ниска и хората печелят от износ му. Парите са по-важни от човешкия живот – това е заключението, до което достигаме. Излизаме на протест, защото искаме да ни бъде осигурен достоен живот. Да не се притесняваме дали утре ще бъдем с нашите близки. Дали ще имам до мен съпруг, дете, което да е здраво и да продължава да живее“, заяви още Цингова.

Повече вижте във видеото.