Европа

Стрелба в Брюксел: Издирват радикализиран ислямист, убил двама души

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор
Belguin Shooting AP Снимка: AP

Двама шведски граждани бяха убити, а трети - сериозно ранен при стрелба в Брюксел. Властите разглеждат случая като терористичен акт.  Белгия повиши тревогата си за тероризъм на най-високо ниво. Инцидентът стана в 19 часа местно време, недалеч от центъра на града. В резултат на атаката беше отменен мачът между Швеция и Белгия, който беше насрочен за понеделник вечер като част от квалификациите за Евро 2024-та.

Жертвите са били футболни запалянковци. Във видео, заснето от самия извършител, той признава за престъплението си и твърди, че е последовател на Ислямска държава. Стрелецът все още се издирва.

Говорителят на полицията Илзе Ванде Кире заяви, че на мястото на инцидента са пристигнали полицаи, които са отцепили района. Тя отказа да даде подробности за стрелбата.

Стрелбата се случва в момент на повишена бдителност, свързана с продължаващата война между Израел и Хамас, която повиши напрежението в няколко европейски държави.

Белгийският премиер Александър Де Кро написа в X: 

"Моите най-дълбоки съболезнования на близките на този страхлив атентат в Брюксел. Следя отблизо ситуацията, заедно с министрите на правосъдието и вътрешните работи от кризисния център. Следим ситуацията и молим жителите на Брюксел да бъдат бдителни".

Той обяви, че е изразил съболезнованията си на шведското правителство, а борбата срещу тероризма е съвместна.

Белгия обяви най-висока степен за опасност от терористична заплаха след стрелбата. 

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен и президентът на Франция Еманюел Макрон изразиха съболезнования на семействата на жертвите и осъдиха остро атаката.