Политика

Петков отговори на Борисов: Никой няма да ни строява пред никакви стаи

От Euronews България Euronews България

Въпреки успешното преминаване през първия по-сериозен тест за устойчивостта на кабинета „Денков“, а именно – вота на недоверие, гласуван в петък, между „некоалиционните“ партньори продължават да прехвърчат искри.

По-рано през деня лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отправи предупреждение към „Продължаваме промяната“ – да бъдат по внимателни в изказа си или в противен случай можем да отидем на избори. Повод за острата му реакция е изказване на Кирил Петков след вота на недоверие. Според Борисов той са си приписал заслуги и по този начин са омаловажил ролята на ГЕРБ-СДС за поддържане на управлението и за приетите до момента законодателни промени. В отговор Кирил Петков заяви, че се радва за това, че ГЕРБ припознават постигнатите успехи на кабинета „Денков“.

Ако продължаваме да ковем реформи по начина, по който го направихме през последните 60 дни, аз се радвам, ако ГЕРБ ги припознаят и заедно работим за тези неща. Но никой няма да ни строява пред никакви стаи.

Кирил Петков, съпредседател на „Продължаваме промяната“

„Радвам се, че и от ГЕРБ са ревностни за постигнатите успехи. Реформите, за които се надявахме през последните 10 години се случиха. Да, и с техните гласове“, каза още Петков.

По неговите думи голяма част от законопроектите, които са реализирани, са били заложени в Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) от миналия редовен кабинет на четворната коалиция.

„Сега заедно ги гласувахме и обсъждахме. ПВУ беше подаден в Брюксел от миналия кабинет. Това, че от ГЕРБ са го подкрепили и заедно изчистихме текстовете, е неоспорим факт“, уточни съпредседателят на „Продължаваме промяната“.