Политика

Андрей Михайлов, ИТН: Законопроектът за КПКОНПИ създава правен франкенщайн

От Euronews България Euronews България

Дори по деспотичното комунистическо управление нямаше такава фигура, която съчетава всичко в себе си. Предполагам, че се иска един свръховластен орган, който ще бъде правен франкенщайн.

Така коментира Андрей Михайлов от „Има такъв народ“ в студиото на „Добро утро, Европа“  законопроекта за реформа на КПКОНПИ.

По думите му в него е предвидена възможност ДАНС да оценява професионалните качества на кандидатите.

Всеки кандидат за член в тази антикорупционна бъдеща комисия, ще трябва да минава през ДАНС, които да оценяват не дали е нарушил закона, а неговите професионални качества. Това малко ми прилича вече на полудеспотично решение.

Андрей Михайлов, Има такъв народ

Михайлов посочи, че в края на януари е имало коалиционен съвет, на който тази тема е била обсъждана, но след това е последвала много дълга пауза до началото на месец юни.

Депутатът от ИТН отбеляза, че в законопроекта няма изисквания за образованието и опита на фигурата на разследващия инспектор, а той ще бъде сложен дори над колегиалния орган на комисията за противодействие на корупцията.

Според Михайлов подходът в настоящата политическа ситуация, трябва да бъде много по-балансиран и да има повече здрав разум.

Той заяви, че няма нови отцепници от ИТН и параламентарната група се състои от 19 човека.

Михайлов допълни, че не му е известно да е имало други колеги, които да са искали да се обявят за независими и да останат в парламента.

„Не мисли, че други колеги ще си променят мнението“, каза той.

Михайлов отказа да коментира предварително, какво биха предприели ИТН, ако президентът реши да връчи третия мандат за съставяне на правителство на тяхната формация.

Целия разговор вижте във видеото.