Свят

Столтенберг обяви голямо ядрено учение на НАТО

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

НАТО ще проведе голямо ядрено учение. Това заяви генералния секретар на алианса Йенс Столтенберг след края на срещата на министрите на отбраната на блока. По-рано Русия предупреди, че ще се оттегли от глобалното споразумение за забрана на ядрените опити. Ученията на НАТО "Steadfast Noon" се провеждат ежегодно и продължават около една седмица. В него участват изтребители, които могат да носят ядрени бойни глави, но не се използват бойни глави.

Тази година обучението ще се проведе над Италия, Хърватия и Средиземно море. Учението ни ще спомогне за гарантиране на надеждността, ефективността и сигурността на нашето ядрено възпиране. То изпраща ясно послание, че НАТО ще защитава и отбранява всички съюзници.

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО

Столтенберг също така призова и Косово, и Сърбия "да се въздържат от действия, които могат да доведат до по-нататъшно изостряне на ситуацията. От своя страна министърът на отбраната на Съединените щати Лойд Остин заявя, че Вашингтон може да "ходи и дъвче едновременно". Той изтъкна, че подкрепата на страната му за Израел не подкопава това, което се предоставя на Украйна в конфликта с Русия.

Никой не бива да се опитва да се възползва от това подло нападение на Хамас, за да предизвика повече кръвопролития или нестабилност. Нашата подкрепа за Израел е твърда като скала. Работим, за да осигурим на Израел това, от което се нуждае, за да се защитава. И ще го направим, дори когато продължаваме да подкрепяме народа на Украйна в борбата му срещу руската агресия. Но не се заблуждавайте, ние можем да подкрепяме и двете страни.

Лойд Остин, министър на отбраната на Съединените щати

Стана ясно, че втора американска ударна група самолетоносачи тръгва от Норфолк, Вирджиния. Десетки самолети се насочват към военните бази на Вашингтон в Близкия изток, а силите за специални операции вече подпомагат израелската армия в планирането и разузнаването. Натрупването на сили отразява загрижеността на Белия дом, че смъртоносните боеве между Хамас и Израел могат да прераснат в по-опасен регионален конфликт.