Свят

Столтенберг: НАТО е достатъчно силно да помага на Украйна и Израел едновременно

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

НАТО е достатъчно силен алианс, за да оказва едновременно помощ и на Украйна, и на Израел. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след срещата на министрите на отбраната в Брюксел. На срещата присъстваше и президентът на Украйна Володимир Зеленски. Столтенберг допълни, че очаква отговора на Тел Авив на нападението от страна на Хамас да бъде “пропорционален”.

 

Разполагаме с възможности и сили да се справяме с различни предизвикателства едновременно. Не разполагаме с шанса да изберем само една заплаха и едно предизвикателство. Израел има право да се защитава и през уикенда претърпя ужасяваща терористична атака, при която загинаха много цивилни граждани.

Йенс Столтенберг - генерален секретар на НАТО

По-рано стана ясно, че Белгия и Дания ще предоставят самолети Ф-16 на Украйна през 2025 година. Германия и Великобритания също ще се включат в помощта за Киев. Берлин заяви, че ще предостави пакет на стойност 1 милиард евро, съдържащ нови системи за въздушна отбрана, а Лондон пък ще помогне с разчистването на мините. От своя страна министърът на отбраната на Съединените щати Лойд Остин сподели, че Вашингтон също ще предостави нов пакет помощи на стойност 200 милиона долара.

 

По отношение на способността ни да продължим да подкрепяме както усилията в Украйна, така и усилията в Израел. Абсолютно можем да се справим и ще се справим. Знаете, че ние сме най-силната нация в света. Ще направим необходимото, за да помогнем на нашите съюзници и партньори.

Лойд Остин, министър на отбраната на САЩ

Срещата на министрите от НАТО ще продължи и днес. Очаква се те да бъдат информирани за ситуацията в близкия изток от израелския си колега Бен Гвир.