Политика

Михаил Миков: БСП изгуби политическата си идентичност

От Георги Колев Георги Колев Редактор

По-скоро няма да се състави ново правителство в рамките на този парламент, но ако такова има то ще е крайно нестабилно, без ясна политическа концепция, само за да задържи известно време провеждането на избори.
Това каза в студиото на Euronews Bulgaria Михаил Миков, бивш лидер на БСП и бивш председател на парламента.
И опозицията, и управляващите имат полза от това да няма бързи избори, допълни Миков. Защото предстоящите събития през зимата, най-вече в икономическата и социалната сфера с галопиращите цени, ще изнервят избирателите допълнително. Той се съгласи с изказването на Бойко Борисов, че никой не иска да управлява и да поеме отговорност, защото вече няма партии с ясни политически алтернативи, всичко е размито.

Включително се коментира въпросът за евроалтлантическа коалиция срещу русофилска коалиция. Получава се парадокс на представителството - външно политически интереси трябва да определят интересите на българските граждани. Това е абсурдно, каза Миков. Партиите трябва да представляват големи групи и техните интереси вътре в България, а не с оглед симпатиите им на запад или на изток.

Според Миков няма значение коя политическа сила ще получи третия мандат. Шансовете за съставяне на правителство са твърде малки. Възникването на тази коалиция и участието на БСП в компанията на типични десни, антикомунистически партии, показваше, че става въпрос за формиране на някаква механична власт, власт на всяка цена. Това ще създава още по-голямо недоверие не само към партиите, които са в управлението като цяло, а към парламентарното управление. Докато партиите не изяснят ясни политически концепции и не се обърнат към гражданите, за да видят какви са техните интереси, няма да има друг вариант пред страната.
По думите на Миков, БСП е изгубила тотално политическата си автентичност и политически образ на лява партия .
Вижте още във видеото.