България

Вирусолог от БАН: Навлизаме в нова Ковид вълна

От Euronews България Euronews България

България най-вероятно навлиза, както и редица други държави, в нова Ковид вълна, зад която стоят новите подварианти на Омикрон – BA.4 и BA.5

Това заяви в студиото на „Добро утро, Европа“ вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова.

Тя посочи, че въпреки проблемите свързани с ограниченото тестване и секвениране, още в края на юни месец в световен план 43% от случаите на Омикрон са били на подварианта BA.5, а 12% на BA.4.

Двата подварианта имат общи мутации в S-белтъка, поради което и се разглеждат заедно като комплект, посочи вирусологът.

Проф. Александрова подчерта, че ваксинацията защитава заразените в доста висок процент, макар и не на 100%, от тежко протичане, което означава необходимост от постъпване в болница, интензивно отделение и смърт.

Тя цитира и резултати от проучване в Южна Африка от юни месец, проведено сред 4000 души заразени с подвариантите BA.4 и BA.5, което показва че ваксинираните с три дози са били на 73% защитени от тежко протичане на вируса.

Проф. Александрова коментира, че няма категорични данни, че четвърта доза би имала положителен ефект за хора под 60 години, но пък се препоръчва силно за тези над 80-годишна възраст.

Вирусологът не вярва, че ще се стигне отново до затваряне.

Относно препоръката за носене на защитни маски, проф. Александрова е на мнение, че на всеки разумен човек, който се намира в затворено пространство и особено в болница, би носил маски и без да има официална препоръка отстрана на здравните власти.

Целия разговор вижте във видеото.