Европа

Журналистка от Видин грабна европейска награда за видеорепортаж

От Георги Карамфилов Георги Карамфилов Репортер
Antonina Lozanova FB Кореспондентът на БТА във Видин Антонина Лозанова. Снимка: Фейсбук

Кореспондентът на БТА във Видин Антонина Лозанова спечели награда "Megalizzi-Niedzielski" за млад и обещаващ европейски журналист на церемония в Брюксел тази вечер. Тя е част от програмата Youth4Regions на Европейската комисия, която дава възможност на студенти по журналистика и млади репортери да разкрият работата, която се извършва в техните региони с помощта на ЕС.

Отличието, което е в категорията за видеорепортаж, й беше връчено от Юнус Омарже, председател на комисията по регионално развитие в Европейския парламент.

Продължавайте да инвестирате в Северозапада на България, тъй като много млади хора се завръщат и искат да направят положителна промяна в региона, отправи послание Антонина Лозанова на церемонията, в отговор на еврокомисаря по сближаване и реформи Елиза Ферейра.

С наградата "Megalizzi-Niedzielski" се отдава почит на паметта на Антонио Мегалици и Бартек Пьотр Орент-Неделски, млади европейски журналисти, които загубиха живота си след терористичен акт в Страсбург в края на 2018 г. Наградата има за цел да признае и вдъхнови обещаващи журналисти, които споделят същия ентусиазъм към европейския проект. В останалите две категории - за разказ и фотография на церемонията тази вечер бяха отличени съответно журналист от Украйна и от Хърватия.

В програмата участват 40 млади журналисти, по един от всяка страна-членка на ЕС, както и от други държави. Те бяха предварително подбрани и поканени за участие в програмата след оценка на представени тематични журналистически материали. Сред тях бяха номинирани осем, от които трима получиха отличия на церемонията тази вечер.

Наградата ми дава знак, че вървя в правилната посока, едва трети месец съм на позицията кореспондент на Българската телеграфна агенция във Видин и е стимул да продължавам да се развивам, каза в интервю за БТА Антонина Лозанова. Тя планира да усъвършенства уменията си в сферата на мултимедията. Вече имам по един приятел във всяка европейска държава, обменихме журналистически опит и се чувствам много заредена, каза още Антонина Лозанова след връчването на наградата.

Връчването на четвъртите награди "Megalizzi-Niedzielski" тази вечер е част от програмата на 21-вата Европейска седмица на регионите и градовете в Брюксел, в рамките на която се състоят над 200 сесии и се включват около 7 хиляди участници от различни страни в Европейския съюз.