България

Румен Радев: Няма пряка опасност за националната сигурност на страната

От Георги Карамфилов Георги Карамфилов Репортер

От изнесените от службите данни се обединихме около позицята, че към момента няма заплаха за сигурността на страна ни, но остават предприетите от правителството мерки за превенция на риска.

Това каза президентът Румен Радев след организираната от него среща във връзка с националната сигурност на страната.

Той обясни, че има тенденция за влошаване на сигурността след случващото се в Израел, Украйна, както и кризите в Сирия. Президентът посочи, че е обезпокоително и растящото напрежение в Западните Балкани.

Средата за сигурност налага обединение на всички институции, категоричен беше президентът. Без сигурност няма устойчиво развитие и просперитет и смятам, че консенсусът, постигнат днес, ще намери отзвук в обществеността, каза той. 

Радев посочи, че анализът на военните конфликти ясно показват все по-широкото прилагане на технологии за гражданска употреба, с които може да се поразява критична инфраструктура.

„Това откроява дефицит от способности на структурите за национална сигурност да противодействат на тези нови заплахи. Противодействието на засиления мигрантски натиск изисква надеждна защита на българската граница. Това изисква придобиване на нови технически системи за наблюдение, повишена мобилност и ефективни системи за контрол на достъпа на граничните ни пунктове. 

Не можем да говорим за сигурност, без да има политика за хората, които работят в системата, добави Радев.

Изключително важно е партийните лидери от Народното събрание също да се включат в нашия диалог, за да може да се постигаме заедно решения по основни проблеми. Това каза по време на съвместното изявление след срещата премиерът Николай Денков.

Има дългосрочни задачи, които седят пред нас и изискват решение, някои от тях са на повече от 10 години. Разбрахме се, че ще продължим освен да дефинираме проблемите, и да търсим заедно решения. Това беше един конструктивен разговор, който трябва да продължи заедно с партиите, които подкрепят правителството.

Няма нищо тревожно, което да е спешно и срещата не е заради това, държа да успокоя обществеността, но трябва да работим заедно, за да направим България още по-нискорискова и сигурна държава, подчерта Николай Денков.

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, главният секретар на МВР главен комисар Живко Коцев и военният министър Тодор Тагарев не отидоха на срещата, организирана от президента Румен Радев във връзка с националната сигурност на страната. Министър Тагарев е в Брюксел за среща с военните министри на страните-членки на НАТО. 

От "Дондуков" №2 отсъстваше и парламентарният председател Росен Желязков. 

Всички те, заедно с шефовете на служби и премиерът Николай Денков бяха поканени от държавния глава на консултативната среща, на която бяха обсъдени рисковете пред националната сигурност във връзка с военните действия в Израел и Украйна.