Политика

Без партийните лидери: Президентът свиква консултативна среща вместо КСНС

От Euronews България Euronews България
Radev Снимка: БГНЕС, архив.

Президентът Румен Радев свиква консултативна среща за рисковете и заплахите пред националната сигурност в резултат на актуалните конфликти и мерките за тяхното минимизиране, съобщава пресслужбата на президентството. Срещата е насрочена за утре, 11 октомври, от 18.00 ч.

Тема на срещата ще бъде и необходимостта от технологично обновяване на структурите от системата за защита на националната сигурност.

За участие в срещата са поканени председателят на Народното събрание, министър-председателят, заместник министър-председателят, министърът на отбраната, началникът на отбраната, министърът на вътрешните работи, главният секретар на Министерство на вътрешните работи, председателят на Държавна агенция „Национална сигурност“, председателят на Държавна агенция „Разузнаване“ и директорът на Служба „Военно разузнаване“, се посочва в прессъобщението.

С избора на този формат държавният глава заобикаля утвърдения Консултативен съвет по национална сигурност, който именно обсъжда въпросите от външната и вътрешната политика на страната във връзка с националната сигурност, гарантирането на гражданския мир и обществения ред, както и действията по пресичане или предотвратяване на възникнала опасност за националната сигурност.

По този начин Румен Радев елиминира иначе задължителното по закон присъствие на лидерите или представители на парламентарно представените политически сили. 

Прави впечатление също, че така подбраният състав на практика почти изцяло дублира Съвета по сигурността към Министерския съвет. В заседанията на този съвет, който има консултативни и координационни функции към правителството, по закон участват всички от списъка на президента - дори самият той, стига да пожелае това. В противен случай държавният глава е представляван там от двама свои упълномощени представители.

Единственото изключение в утрешния президентски формат е председателят на Народното събрание.