Политика

Премиерът: Ако конфликтът в Израел се задълбочи, ще има отражение и върху нас (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Да, ако този конфликт се задълбочи, което е възможно, ще има отражения и трябва да го имаме предвид като възможност за идващата зима.

Приоритетът ни бе да изтеглим нашите съграждани от Израел. Имаме готовност за допълнителен полет за евакуация на българи от там, ако има желаещи. Това заяви министър-председателят Николай Денков по време на традиционното си вече онлайн включване, в което отговаря на въпроси от граждани и журналисти във Фейсбук. Поводът бе навършването на четири месеца от клетвата на ротационното правителство. 

"Няма никакво съмнение, че конфликтът в Израел е свързан с Украйна, с това, което виждаме като серия преврати в Африка. Това е начинът от фокуса на света да излезе нападението на Русия над Украйна. Нямам съмнение също така, че има много сериозна координирана акция за дестабилизиране на света в момента. Това как ще разрешим тези конфликти в следващите месеци и години ще предопредели бъдещето на нашите внуци и деца", смята министър-председателят. 

Трети самолет?

Междувременно българка в Израел каза, че е направила списък с 65 българи, които искат да напуснат страната. "От консулството казват, че искат да пратят трети самолет, но от Израел не им разрешават", твърди тя пред Нова телевизия Параскева Пейчовска.

А относно казус с прибирането в България на футболиста Йоан Стоянов стана ясно, че той е с двойно гражданство. „Има български граждани, които нямат контакти с консулството. Българският футболист национал Йоан Стоянов трябва да се прибере, но не може да го направи с помощта на консулството, защото не е нито турист, нито на лечение там. Трябва да търси други начини да се прибере. Той е с двойно гражданство“, коментира пред телевизията Алберта Алкалай от Центъра за еврейско-българско сътрудничество „Алеф“.

Руският петрол

Поетапното вкарване на неруски петрол ни дава възможност да отреагираме“, отговори Денков на въпрос дали трябва да се отмени решението да спре дерогацията на руски петрол.

Инфлацията се определя най-вече от международните цени на нефта и ако цената отново стигне до 96-100 долара на барел, ще има отражение. По отношение на храните е важно да подкрепяме българското производство, особено по-малките производители, тъй като това ще намали вноса отвън, допълни премиерът.

Според него „миньори и енергетици бяха лъгани години наред, че всичко може да продължи, както досега, но не може“. „Неслучайно Китай е най-големият производител на фотоенергетици, промените се случват оттам. Затова е важно и ясно да се разбере - промените ще се случат, тези териториална планове всъщност помагат на тях да се адаптират по-добре към тези промени“, посочи той.

По думите му кабинетът е трябвало да „рестартира“ почти всички сектори без изключение. „Това, което виждаме като проблеми в енергетиката, в преговорите с аграрните производители е, че има много проблеми, които са замитани под килима и ние няма да ги крием“, каза още той.

Относно кръвните проби на шофьори за употреба на наркотици да излизат по-бързо от лабораториите, Денков посочи, че до около месец трябва да бъде създадена тази организация да има бързо излизане на новите проби – в рамките на една седмица.

Няма никаква причина за променяне на правилата за здравна безопасност, намираме се в нулевата зона за въвеждане на ковид мерки, отговори премиерът на въпрос за въвеждането на носене на медицински маски на обществени места. 

"Министрите се справят"

Истинската оценка на министрите ще бъде според това кое са свършили, а не според това колко често са се появявали пред камерите. Добре е да бъдат по-активни, но не може това да бъде решаващото, отговори Денков на питане относно критики към някои от министрите.

Винаги съм се интересувал от това дали изпълняват програмата, която е зададена. Някои са по-активни в медийното пространство, другите са по-съсредоточени в своята работа“, аргументира се премиерът.

„Нямам основание да кажа за никого от министрите, че не се справя“, допълни той.

Премиерът отговори и на въпрос какво е участието на ДПС в управлението на страната.  „Част от промените – в Конституцията и регулаторите – изискват квалифицирано мнозинство. Без ГЕРБ и ДПС няма как да съберем това мнозинство. Аз бих приел подкрепа и от другите партии, но те са приели да бъдат твърда опозиция, много често агресивно антиевропейска, което няма как да ни събере в общо вземане на решения. Много решения могат да бъдат взети без ДПС, но колкото повече подкрепа има, толкова по-добре“, посочи Николай Денков. 

Изключително важно е да бъде завършена успешно тази сесия на парламента, с приемането на промените в Конституцията. Има още няколко закона, които трябва да бъдат приети до края на сесията през декември, ако успеем, това ще бъде най-успешната сесия на парламента за много години назад“, допълни премиерът.