Общество

Подвеждаща информация, кражба на пари и лични данни: Младежи стават жертва на измами по програмата “Еразъм+”

От Euronews България Euronews България

От некоректна и подвеждаща информация до кражба на пари и лични данни. Десетки младежи са станали жертва на измами, свързани с безплатните обучения по програмата на Европейския съюз - Еразъм. За схемите и как да се предпазим разказва стажант-репортерът ни Дара Сапунджиева. 

Програмата “Еразъм+” на Европейския съюз предоставя възможност на млади хора да учат и пътуват с цел образование, като участват в краткосрочни или дългосрочни проекти. Желаещите трябва да преминат през конкурс. Най-важното е, че разходите по програмата се покриват напълно от бюджета на ЕС. Младежи разказват обаче, че са станали жертви на измами, като са били принудени за заплатят такси, за да може кандидатурата им да бъде обработена.

 

Един ден просто рових нещо в социалните мрежи и ми изскача реклама на някакъв уебсайт дали искам да кандидатствам за безплатно обучение по проект в Еразъм+. 

Ванеса - потърпевш

Човекът, с когото общува Ванеса, се представя за част от uexplore.eu - уебсайт за намиране и записване по Еразъм+ проекти. Уебсайтът се представя за  посредник между Ванеса и организатора на проекта. Според регламента на програмата Еразъм обаче, такси може да събират единствено лицензирани и регистрирани фирми. А този уебсайт не е такъв. 

 

Той ни записва нас с приятеля ми и ми казва, че има една такса вход и аз му казвам, “но нали проектите са безплатни, доколкото знам” и той вика “да, но това не е таксата за Еразмуса, а това е такса към нашата фирма, която нали ви предоставя тази услуга да Ви вкарам в проекта“.

Ванеса

Основната методология на фирмата, с която се свърза Ванеса, е да се зададе дестинация, където участниците искат да отидат на Еразъм проект, а екипът зад сайта да намери подходящи проекти за конкретната дестинация. И това си има цена. 

Първоначално ми каза, мисля, че нещо от сорта на 55 евро, казва, че трябва да ги изпращаме, тъй като е Нова година обяснянявам, че в момента нямам тази възможност и може ли януари. Той казва “да, но трябва да бързате, че фирмата му има отчети”, разказва Ванеса.

След празниците Ванеса се подготвя да преведе таксата и се свързва с представителя на сайта, за да потвърди цената. 

 

Съответно, нали, ме вкарва в тези групи на Еразъм+, групата за Румъния, свързвам се с моята ръководителка, още преди да му изпратя парите. Запознавам се с моята координаторка и обяснявам и всичко както си трябва и ѝ казвам, нали, наистина ли таксата е 55 евро или например е по-малка, при което тя е в шок. Първоначално вика “каква такса, тоест проектът е безплатен”, аз започвам да се паникьосвам, защото не мога да разбера дали са ме измамили или не, дали да вярвам вече на Еразъм+ проектите в групите във Facebook или не, дали това всичко е истинско или е някаква мошеническа компания.

Ванеса

Ръководителката на проекта се опитва да успокои Ванеса и я моли да не изпраща никакви пари, защото това е измама. 

„Тя каза “не му пращай пари”, аз викам “не мога, защото съм се съгласила с условията на уебсайта му”. Тя ми вика “прати ми условията”, изпращам и тя прочита условията, че ако не платя един-каква-си-такса щяло да има последствия, тоест даже имаше и заплахи“, споделя потърпевшата. 

В крайна сметка Ванеса превежда парите. Когато с приятеля ѝ се запознават с останалите участници от България, на гарата преди да заминат, разбира, че другите младежи не са били таксувани за нищо, защото по регламента на Еразъм+ участието в проектите е безплатно. Затова момичето подава сигнал в полицията. 

 

Отидох в полицията, обясних им всичко. Те се свързаха с него, намериха го, той предложи да върне парите само и само да затворим делото, аз казах “не, не това не ми е за парите”. Просто искам да бъдеш наказан, нали да си получиш урока, защото аз не искам пак да излъжеш или измамиш още някой човек.

Ванеса

След сигнала до полицията от Ванеса и последвалите още такива от потърпевши младежи в социалните мрежи, уебсайтът uexplore е изтрит, а неговият създател - блокиран от Facebook групите за разпространение на Еразъм проекти. 


„Това е някаква нова тенденция, може би в последните две години. Това за мен е вид измама, ако трябва да бъда честен, тъй като те получават финансиране, за да могат да покрият всичките си разходи - от човешкия ресурс за работата до канцеларските материали и допълнително отгоре“, обяснява Петър -  потърпевш и координатор на проекти.

Сега Петър е координатор на проекти, но първият му досег с програмата също е свързан с подобна измама. 

 

Просто са намерили нишка/вратичка в закона, за да могат да извличат по-голяма полза, а по-главният проблем, който лично за мен е, че реално тези програми са направени освен за всички младежи, те реално включват и хора с неравностойно положение, които нямат такъв финансов ресурс и малко целта и идеята на този Еразъм+ проект противоречи с действията, които организациите и НПО-тата в България извършват.

Петър - потърпевш и координатор на проекти

В България дейностите по “Еразъм+” се координират и управляват от Центъра за развитие на човешките ресурси. Екипът ни се опита  да се свърже с техен представител за коментар, но оттам отклониха поканите ни за интервю. Свързахме се с Европейската комисия. Говорителят на Комисията за младежта и образованието обясни, че такси може да се искат, само от упълномощени организации. Според Биляна Димитрова от “Български младежки форум” събираните такси подобни схеми са възможни, защото регламентът на програмата не е прецизен. 

 

Проблемът с административните такси е по-скоро морален или етичен, бих казала, тъй като той няма на европейско и на национално ниво, той няма регламентация законова. Съответно нашата логика е, че такава такса, след като не трябва да има никакви финансови трудности/пречки за участниците да кандидатстват, съответно такава административна такса не би следвало да се взима. 

Биляна Димитрова - координатор на международни проекти по “Еразъм+” и доброволец към “Български Младежки Форум”

В същото време Биляна и Петър са на мнение, че в повечето случаи младежите стават жертва на измама, защото участието в Еразъм+ проекти се представя като безплатна екскурзия вместо като обучение. Последният подобен случай е от август 2023 г., когато младежи разказаха, че са били принудени да заплатят 300 лв за участие  в проект до Филипините. В момента, в който парите стигат до организатора, комуникацията с младежите спира. По-късно се оказва, че човекът, с когото те комуникират, е издирван от румънските власти заради финансови измами.

„Много пъти, за съжаление, се случва да четем през редовете в това забързано ежедневие, не разполагаме с достатъчно време и поглеждаме отгоре-отгоре, виждаме дестинация, която ни харесваме, което обичаме или тема ни харесва “защо пък не - заминавам за този проект стига да ме одобрят”, но понякога се оказва, че  условията са такива, които не отговарят на  нашето усещане и разбиране за света“, казва Биляна. 

„На второ четене вече след като бъдете одобрени за даден проект е хубаво самият координатор от българската страна да видите какво отношение ще има“, съветва Петър.

Въпреки периодичните измами, които се появяват в социалните мрежи, Ванеса е убедена, че това не трябва да спира всеки, които желае да участва в Еразъм програмите. 

„Да, бих им препоръчала горещо. Проектът беше, пак казвам, макар и малко стресиращ в началото за нас двамата, през цялото друго време беше уникално, ние се запознахме с други хора от други държави, разбрахме за много култури, доста забава беше“, завършва Ванеса.