Спорт

Григор Димитров обърна и записа първи успех над световния № 2 Карлос Алкарас

От Божидар Барабарев Божидар Барабарев Спортен редактор
Grigorsinner Twitter (1) Снимка: Туитър

Григор Димитров направи феноменален обрат и постигна първата си победа срещу двукратния шампион от "Големия шлем" Карлос Алкарас. Най-добрият ни тенисист се класира за четвъртфиналите на турнира от сериите "Мастърс" в Шанхай след успех над световния №2 с 5:7, 6:2, 6:4 за 2 часа и 9 минути на корта.

Димитров изигра брилянтен двубой срещу испанеца, който до днес бе спечелил предишните им три срещи. Българинът отстъпи драматично в първия сет, губейки пробив аванс, но в следващите две части наложи доминация върху противника си и заслужено се класира за следващата фаза на надпреварата.

Първата ни ракета записа 35-а победа в кариерата си над опонент от топ 10 на световната ранглиста и първа такава над номер 2 в света от Индиън Уелс 2021. Тогава също с обрат елиминира Даниил Медведев. Българинът вече има 122 победи в "Мастърс" сериите и е на десето място по този показател сред активните играчи. Това беше и успех номер 34 през 2023-та за него. Григор прави най-добрата си кампания от 2017-а насам, когато натрупа 49 спечелени мача, а през 2014-та те бяха 50.

На четвъртфинал Димитров ще се изправи срещу Николас Джари, който надви с 6:3, 5:7, 6:3 Диего Шварцман. Тенисистът ни има две поражения в два мача срещу чилиеца, като и двата пъти отстъпи на червени кортове - в Барселона през 2019 и в Женева тази година.