Политика

Парламентът контрира президента със свой формат за националната сигурност

От Euronews България Euronews България
Radev Jelyazkov BGNES Снимки: БГНЕС

Собствен формат - алтернативен на президентския, който да обсъди рисковете пред националната сигурност във връзка с войните в Украйна и Израел, сформира парламентът. 

Утре Председателският съвет, който обичайно се състои от парламентарния председател и лидерите на парламентарните групи, ще заседава в разширен състав. На заседанието му са поканени премиерът Николай Денков, вицепремиерът Мария Габриел, министърът на отбраната Тодор Тагарев, министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, главният секретар на МВР Живко Коцев и ръководителите на службите за сигурност, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание. 

Същите хора се очаква да присъстват и тази вечер на т. нар. консултативна среща, която е инициирана от президента Румен Радев. Държавният глава бе призоваван от различни политически сили да събере Консултативния съвет по национална сигурност, но вместо това избра да нарече инициативата "среща" и по този начин да избегне задължителното иначе присъствие на лидерите от парламентарно представените партии.

Затова инициативата на парламента изглежда като опит за контраформат, на който политиците да получат информацията, която иначе биха чули на КСНС. 

Допълнително на тази мисъл навежда фактът, че Председателският съвет в парламента провежда редовно заседания, сравнително рядко информира за тях предварително и още по-рядко кани толкова широк спектър гости от други институции. Обичайно този тип теми се обсъждат в пленарната зала, като за секретните има предвидена възможност и за заседания при закрити врати.