Европа

От Брюксел Зеленски призова: Западните лидери да идат в Израел и да покажат подкрепа (Обновена)

От Euronews България Euronews България
Zelensky Stoltenberg AP Снимка: АП, архив.

„Важно посещение в щаба на НАТО за укрепване на устойчивостта ни с наближаването на зимата.“

Това обяви в социалната мрежа „X” президентът на Украйна Володимир Зеленски, след като изненадващо пристигна в Брюксел. Като основен акцент на срещата той посочва „нашата обща защита на свободата и хората“.

Украинският президент анонсира своята среща  с генералния секретар на пакта Йенс Столтенберг, както и участието си в срещата на военните министри от НАТО. 

Оттам той призова Запада да се обедини около народа на Израел, както го направи в Украйна след руското нахлуване, и да му покаже, че не е сам.

"Моята препоръка към лидерите е да отидат в Израел и да подкрепят хората. Просто хората, не говоря за никакви институции. Просто да подкрепят хората, които са били подложени на терористични атаки", каза Зеленски.

Кореспондентът на БТА в Брюксел предаде, че там Зеленски е поискал от съюзниците осигуряването на ракети с далечен обсег.

"Имаме нужда от конкретни неща – освен ракети, трябват ни също системи за противовъздушна отбрана и боеприпаси", уточнил е украинският лидер. По неговите думи Украйна е почти готова да започне преговорите за присъединяване към ЕС. Зеленски призова да се намери начин запорираното руско имущество да бъде използвано за възстановяването на неговата страна.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг добави, че на двудневната си среща министрите на отбраната ще обсъдят бъдещото присъединяване на Украйна към алианса и осигуряването на допълнителна подкрепа за Киев. 

При пристигането си Володимир Зеленски заяви пред репортери, че приоритет за страната му сега е "как да оцелее през зимата".

"Ние се подготвяме, готови сме. Сега се нуждаем от подкрепата на лидерите", добави той.

Вчера украинският президент посети Букурещ, също без това да е обявено предварително. Двамата с румънския му колега Клаус Йоханис обсъдиха регионалната сигурност и взеха решение украински пилоти да се обучават на румънски самолети F-16.