Европа

Борел: Пълната блокада на Израел в Газа нарушава международното право

От Euronews България Euronews България
Josep Borel Снимка: АП, архив.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел обвини израелското правителство, че нарушава международното право с налагането на пълна блокада на Газа в отговор на нападението на палестинската военна групировка Хамас срещу Израел, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Той добави, че "преобладаващото мнозинство" от външните министри на ЕС подкрепя продължаването на изплащанията на помощи за Палестина.

Борел повтори, че Евросъюзът осъжда нападенията на Хамас, при които загинаха над хиляда израелци, повечето от които цивилни граждани. Но заяви, че отговорът на Израел – който по информация от местни официални представители досега е убил най-малко 770 местни жители на Газа - трябва да бъде в съответствие с международното хуманитарно право и решението за налагане на пълна блокада на Газа противоречи на този стандарт.

"Израел има право да (се) защитава, но това трябва да се прави в съответствие с международното право, хуманитарното право, а някои решения са в противоречие с международното право", каза ръководителят на европейската дипломация.

Борел подчерта, че ЕС не си сътрудничи с Хамас, която управлява Газа и която ЕС класифицира като терористична организация. Но той заяви, че е жизненоважно блокът да продължи да предоставя помощ за подпомагане на палестинските цивилни граждани чрез Палестинската автономия.

"Колективно наказание, наложено срещу всички палестинци, би било несправедливо и непродуктивно", добави той.