Свят

Хамас засипа с ракети Ашкелон, жертвите и от двете страни растат

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Радикалната палестинска групировка Хамас предприе ракетен обстрел срещу израелския град Ашкелон, след като предупреди цивилните да напуснат преди 17 часа местно време. Ашкелон е разположен на около 14 км северно от Газа. Това е поредна ескалация на конфликта между държавата Израел и ислямистите от Хамас, след като последните започнаха безпрецедентна по мащабите си офанзива в събота сутринта.

Ракети са били изстреляни и от Южен Ливан срещу Израел, на което израелската армия е отговорила с артилерийски огън. Това разкриха източници по сигурността пред Ройтерс.

Министерството на отбраната на Израел съобщи, че сирените за въздушна атака са „задействани в Северен Израел“.

Израелската армия е ликвидирала двама високопоставени членове на Хамас – Джауад Абу Шамала и Закария Абу Мамар при въздушни удари в град Хан Юнис на Западния бряг, съобщиха световните агенции. Шамала е ръководил редица операции, насочени срещу израелското гражданско население.

Израелски военен служител заяви, че броят на жертвите от атаката на Хамас през уикенда вече е над 1000.

Бригаден генерал Дан Голдфус обяви актуализираните данни на брифинг. Това означава, че сегашната атака срещу Израел надхвърля по размери всички останали съвременни ислямистки нападения по Запада с изключение на атаките от 11 септември 2001 г, отбелязва Ройтерс.

Жертвите са предимно мирни граждани, които бяха застреляни в домовете си, на улицата или на музикален фестивал. Десетки израелци и известен брой чужденци бяха отвлечени и отведени в Газа като заложници.

Министерството на здравеопазването в Газа съобщи, че при ответните израелски удари са убити най-малко 770 души, а над 4000 души са ранени.