Свят

Експерт по сигурността: Трябва да се види ролята на Русия в конфликта с Израел

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Атаки и сигнали от страна на „Хамас“ наблюдаваме постоянно през последните години. Новото при тази атака е масираното сухоземно нападение и висящите въпроси как това е било пропуснато от израелските служби за сигурност.

Това каза пред Euronews Bulgaria експертът по международна сигурност с фокус върху Близкия изток Димитър Къцарков.

 

Ето какво още сподели той:

Тази тема ще се разтегли в годините. Така е било и при войната от 1973 г., когато отново службите на Израел са неподготвени.

Сегашните събития си приличат с тези от преди 50 г. по неглижирането на опасността. Израел сега си помисли, че трайно е неутрализирал „Хамас“ и е в стратегически диалог със Западния бряг. Истината е, че вътрешната криза в Израел и протестите срещу Нетаняху, разпиляването на сектора за сигурност, създаде тези предпоставки.

Целите са унижение на Израел, да се създаде усещане за несигурност в израелските граждани и че палестинската кауза е още витална. Сигурен съм, че „Хамас“ няма да преговаря с Израел докато обстрелът на Газа продължава. Знаем за активирани канали в Катар, но аз не виждам как Израел би отишъл да преговаря там, тъй като отношенията се разглеждат откъм пропалестинската позиция на Катар.

Не мисля, че „Хамас“ са били сами. Чисто логистично и като експертиза според мен тук имат пръст Иран, може би и „Хизбула“. Разбира се, едно разсъждение в посока Русия е правилно. Въпросът е каква точно е степента на участие на Русия - дали не й се придава по-голяма роля, отколкото трябва. След 2013 г. Русия играе много сериозна роля в Близкия Изток. Изтеглянето на американците от Сирия и Ирак създаде един вакуум, запълнен от Русия. Тук обаче нещата трябва да се погледнат в контекста на отношенията между Израел и Русия, а те винаги са били на приливи и отливи, и доста стратегически умерени. Не виждам Русия открито да излезе срещу Израел в този конфликт.

Саудитска Арабия може да изиграе ключова посредническа роля в конфликта.

Вижте цялото интервю във видеото.