Свят

Ответен удар: Израел засипа Газа с ракети, цели квартали са изравнени със земята

От Euronews България Euronews България
Israel Palestinians AP (6) Палестинци вървят сред развалините след израелските въздушни удари, които разрушиха част от квартал в Газа. Снимка: АП.

Израел нанесе най-жестоките въздушни удари в 75-годишната история на конфликта си с палестинците в Ивицата Газа, като изравни със земята цели квартали, въпреки заплахата на Хамас да екзекутира по един пленник за всеки ударен дом, съобщава Ройтерс.

Израел обеща "мощно отмъщение", след като въоръжени ислямисти вилняха в градовете му, оставяйки улиците осеяни с трупове в най-смъртоносната атака в историята на страната.

Израел призова стотици хиляди резервисти и постави Газа, където живеят 2,3 млн. души, под пълна обсада.

Израелски медии съобщиха, че жертвите на нападенията на Хамас в събота са достигнали 900 души - предимно цивилни, застреляни в домове, на улицата или на танцово парти в пустинята. Това е повече от предишните съвременни нападения на ислямисти, с изключение на 11 септември.

Десетки израелци и някои чужденци бяха взети за заложници в Газа. Някои от тях бяха изведени на парад по улиците.

Министерството на здравеопазването на Газа съобщи, че при ответните удари на Израел са загинали най-малко 770 души, а повече от 4000 са ранени. Въздушните удари, които вече са най-тежките досега, се засилиха, разтърсиха земята и изсипаха колони от дим и пламъци в сутрешното небе.

ООН съобщи, че повече от 180 000 жители на Газа са останали без дом, като много от тях са се струпали на улиците или в училищата. Бомбардировките са затворили пътищата за спасителните екипи.