Общество

Външно министерство засега не планира да евакуира българи с двойно гражданство от Израел

От Йоана Георгиева Йоана Георгиева Репортер
Evakuacia Izrael BGNES (1) Снимка: БГНЕС

Българското посолство в Тел Авив непрекъснато актуализира база данни, в която се записват две групи наши сънародници - първата са български граждани, краткосрочно пребиваващи в Израел, и изпаднали в трудна ситуация, без да могат да се приберат в България, поради отменени полети. Това са и гражданите, които се възползваха, по обективни причини, с предимство от организираните от българското правителство полети.

Втората група са постоянно пребиваващи в Израел български граждани, повечето от които с двойно гражданство. Тяхната бройка също е динамична. За тази група граждани към момента държавата не предвижда конкретни действия, насочени към организиране на напускането на Израел. Това се посочва в информация на българското външно министерство относно извънредната ситуация в Израел, предизвикано от нападението на Хамас.

Причината да не се организира напускане на българите с двойно гражданство за момента е, че „както ние, така и останалите държави-членки не планират евакуация от Израел в пълния смисъл на думата“.

„Следва да се отбележи също, че повечето европейски държави не организират и специални полети за своите сънародници в Израел, тъй като редовни полети продължават да се изпълняват. Възможностите за чуждите граждани, в т.ч. българските, да напуснат Израел към днешна дата са, както следва: Чрез авиокомпаниите, продължаващи да изпълняват полети от международно летище Бен Гурион в Тел Авив - чрез използване на морска връзка от пристанище Хайфа. ГКПП Аленби с Йордания от тази сутрин е затворено.

„Разбираме трудната ситуация, в която се намират сънародниците ни в Израел, и искаме да ги уверим, че държавата, в лицето на МВнР и посолството в Тел Авив, предприемат необходимото, за да окажат съдействие на българските граждани в нужда в съответствие с нуждите и възможностите“, посочват от МВнР.

Посолството в Тел Авив има два телефона за спешна връзка, с които гражданите могат да се свързват денонощно: +972 54 764 0089 и +972 54 595 4379

Ситуацията е изключително динамична и българските граждани следва да се придържат стриктно към инструкциите на местните власти, като при въпроси могат да се обръщат към посолството на редовните и спешните телефони, обявени публично.

Данни за българските лица, намиращи се на територията на Израел, могат да бъдат изпращани и по електронен път на Consulate.TelAviv@mfa.bg , както и на Ситуационния център в МВнР на имейл: crisis@mfa.bg и тел: +359 2 948 24 04 и +359 2 971 38 56.

Във връзка с продължаващата напрегната ситуация в Израел, МВнР отправя препоръка към българските граждани, намиращи се в страната, да се регистрират в българското посолство в Тел Авив, като за целта предоставят паспортни данни, местодомуване, статут и телефон за връзка на един от следните електронни адреси: Consulate.Telaviv@mfa.bg и Embassy.Telaviv@mfa.bg.

Междувременно депутатът от ДПС Делян Пеевски излезе с "призив и настояване" да бъдат предприети необходимите действия за изпращането на трети полет от българската държава, който да прибере невредими българските граждани, блокирани в Израел - българският футболен национал Йоан Стоянов, групата от 65 български гражданина, за която г-жа Параскева Пейчовска сигнализира през медиите, както и всеки, който желае да се прибере в България.

"Настоявам българското посолство в Тел Авив и консулската служба към посолството за активна комуникация с нашите сънародници с една единствена цел – успешното им завръщане в България", допълва Пеевски.

Футболистът Йоан Стоянов е именно сред българите с двойно гражданство, които на този етап не са в приоритетния лист за спасяване от българското правителство. Той е блокиран в Тел Авив. 

От първо лице: "Положението става все по-страшно" 

„С посолството се свързах още след като разбрах от българските медии, че ще има такъв самолет. Проверих в официалната страница на посолството, там нямаше никаква информация. Звъннах на една служителка, тя каза, че не знае за такъв полет, даде ми мейл, на който да си пратя данните, ако има такъв полет да ми дадат информация“.

Това разказа пред Euronews Bulgaria българската Елица Виад, която бе сред десетките завърнали се в България от Израел с един от полетите, организирани от българските власти.

„По обяд получих мейл, че ще има такъв полет, но той ще бъде само за туристи, тъй като те нямат дом в Израел. Имахме късмета да си дойдем аз и децата ми в България, но много други стоят там, положението става много по-страшно от вчера в Израел е обявено гражданите да се запасят с храна, вода, лекарства... Има много българи, имам приятелки, които са в същата ситуация, те са все още там, има група "българите в Израел". На всички им е казано "вие сте постоянно живеещи, отправете се към летището и чакайте самолет за някъде или се отправете към пристанището в Хайфа и си търсете ферибот“, каза още Виад.