Euronews Primetime

Виктор Стоянов: Подадохме няколко сигнала за заплахи и едно нападение над българи в РСМ

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Българите в РС Македония се чувстват застрашени. Последните седмици подадохме няколко сигнала до Европейската комисия и до посолството ни в Скопие за заплахи и едно нападение над местни българи.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria Виктор Стоянов, председател на Фондация „Македония“.

По думите му, протестът, който продължава вече няколко дни изкарва българите виновни за всичко лошо, което се е случило на северномакедонското общество през целия период на съществуването му. Той е дело на опозиционни партии, които искат да вземат властта и да разполагат с лостовете на управлението и парите в държавата.

По последна информация, която имам от Скопие, чак в събота-неделя планират да разглеждат френското предложение в тяхното народно събрание и евентуално тогава правителството да го подпише. Те нямат друг изход, очаквам да го подпишат, каза Стоянов.

Имат два варианта – да го откажат или да го приемат. Ако не го приемат българската общност вероятно ще изрази своето недоволство, но също така и албанската, която е доста по-многобройна, каза още председателят на Фондация „Македония“. Външният министър Буяр Османи каза, че ако не се подпише предложението са възможни етнически конфликти, допълни той.

Вижте повече във видеото.