Добро Утро, Европа

Османи няма да присъства на Съвместната междуправителствена комисия

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Нотата на българското Министерство на външните работи, с която министър Теодора Генчовска кани македонския си колега Буяр Османи е пристигнала в Скопие. 
Поканата е за провеждане на годишно заседание на Съвместната междуправителствена комисия по чл. 12 от Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество. Предлаганите дати са 9, 10 или 11 юли 2022 г. в Банско. Нотата е пристигнала във Външно министерство на Република Северна Македония, но София е уведомена, че в този период Буяр Османи ще бъде ангажиран с процедурата по придвижване и обсъждане на преговорната рамка в парламента, съобщават от Скопие.
Експертите от двете министерства продължават работата си, а при необходимост Османи и Генчовска отново ще направят онлайн среща, допълват от министерството на външните работи.

Заседание на тази съвместна комисия трябва да направи преглед на изпълнението на двустранния Договор за добросъседство през изминалия период. А също и да приеме мерки за подобряване на двустранното сътрудничество във всички сектори.

След него би трябвало да бъде подписан и вторият протокол, който Буяр Османи заяви, че също се бъде представен в парламента и ще бъде обсъден от македонските депутати.