Политика

Пендаровски: Малки шансове за включване на българите в Конституцията

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

След 17 години със статут на кандидатка, Северна Македония получава покана да започне преговори за присъединяване към Европейския съюз. Но не всички пречки са премахнати, тъй като България, която има право на вето, изисква от Северна Македония да признае българското малцинство в страната и да приеме, че езикът ѝ има български корени. Всичко това предизвиква протести в Скопие.

Първи протестиращ: Тези искания трябва да бъдат отхвърлени. Те не трябва да бъдат приемани. Те ни изнудват и просто не ни дават същия шанс като на други държави като Сърбия и Черна гора.

Втори протестиращ: Не може да бъде по-лошо. Изродите го приеха.

Трети протестиращ: Не бива да приемаме никакви преговори с българите.

Протестите, които продължават вече една седмица, прераснаха в насилие, като десетки полицаи бяха ранени, а няколко протестиращи бяха арестувани по време на бурните сблъсъци. Въпреки изблика на насилие правителството смята, че Северна Македония трябва да започне преговори за членство.

 

Разбираме всички притеснения и емоции на хората, но се опитваме да обясним, че става въпрос за стратегическата ориентация на страната. И че можем да влезем в Евросъюза като македонци с македонски език.

Боян Маричич, заместник министър-председател по въпросите на интеграцията в ЕС

Едно от условията в преговорите е включването на българското малцинство в Конституцията на Северна Македония, за което е необходимо мнозинство от две трети в парламента. За да се случи това, националистическите партии в страната също трябва да постигнат съгласие.

 

Ясно заявяваме, че няма да подкрепим това предложение и промяната на Конституцията поради простата причина, че това, което се иска от Македония с това предложение от България, навлиза дълбоко в корените на нацията.

Александър Николоски, заместник-председател на ВМРО-ДПМНЕ, основната опозиционна партия

Както каза френският президент Еманюел Макрон, Северна Македония се намира на исторически кръстопът. Тя трябва да избере между пътя на преговорите за членство в Евросъюза, които са предизвикателство за националните проблеми. Или пътя с неизвестна посока, предлаган от антиевропейските политики и намерения. От Скопие Борян Йовановски, Euronews