Икономика

Брюксел получи второто искане на България по плана за възстановяване, възлизащо на € 724 млн.

От Euronews България Euronews България
Brussels EC EK Pixabay

Европейската комисия е получила второто искане от България за плащане по механизма за възстановяване и устойчивост в размер на 724 млн. евро безвъзмездни средства. Искането покрива 61 ключови етапа и пет цели, се посочва в съобщението от Брюксел, предаде БНР.

Те обхващат инвестиции в науката, технологиите, центровете по инженерство и математика, иновации в образованието, проучванията и иновациите, интелигентни индустрии, реновации на сгради, дигитализация на електропреносната мрежа, енергийно ефективно улично осветление, възобновяеми източници, съхранение на тока, както и дигитализация на жп транспорта.

Включени са и реформи, които обхващат предучилищното, училищното и образованието след него, както и обучението до живот, насърчаване на електронното здравеопазване, подкрепа на декарбонизацията в енергийния сектор чрез нарастване на енергията от възобновяеми източници и подобрения на енергийната ефективност и подкрепа на устойчивия градски транспорт. 

Допълнителни реформи са свързани с достъпна, ефективна и предсказуема съдебна система и борбата с корупцията, както и съдебната медиация, процедурите за неплатежоспособност, електронното правителство, управление на държавните предприятия, пране на пари и обществените поръчки. Предложени са и реформи в секторите на социалната политика и здравеопазването. 

ЕК ще оцени искането и след това ще го изпрати за предварителна оценка в Комисията по икономика и финанси на Съвета.