България

Здравният министър в оставка сменя и шефа на онкологията

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Stefan Konstantinov Шефът на Университетската болница по онкология д-р Стефан Константинов е сменен. Снмка: БГНЕС

Министърът на здравеопазването в оставка Асена Сербезова сменя и шефа на Университетската болница по онкология д-р Стефан Константинов, съобщава clinica.bg.
Все още няма официално потвърждение от Министерството на здравеопазването.
Причината за рокадата в последните дни на изтичащия мандат отново е лошото финансово състояние на болницата.

Д-р Константинов, който също бе здравен министър, пое болницата в изключително лошо финансово състояние. В момента онкологията няма просрочени задължения, но все още има големи дългове.

Преди седмица проф. Асена Сербезова обяви държавните болници в лошо състояние, но тогава онкологията не бе сред изброените болници. Единствената рокада, която министерството направи от списъка с „лошите болници" досега бе на УМБАЛ „Св. Екатерина", откъдето бе отстранен проф. Генчо Начев заради това, че е оперирал на граждански договор. Преди резултатите от ревизията пък бе сменен проф. Иван Поромански от "Пирогов."

 

Мястото на д-р Константинов ще се заеме от бившия началник на коремната хирургия в УСБАЛО – проф. Панайот Куртев, който е в пенсионна възраст. Той се опитваше да поеме управлението на болницата години наред, участвайки неуспешно в не един конкурс за диртектор. Заедно с него вероятно в УСБАЛО ще се върне и съпругата му – химиотерапевтът проф. Галина Куртева, която също е в пенсионна възраст.