Европа

Русия спря подаването на газ към Германия по Северен поток 1

От Euronews България Euronews България

Доставките на газ от Русия към Германия спряха за 10 дни, за да бъде извършена планирана поддръжка на газопровода "Северен поток 1". Най-важната връзка за руски природен газ към Германия е спряна от 6 сутринта за ремонтни работи, обявени преди доста време, каза говорител на компанията оператор Nord Stream AG.

Работата трябва да бъде възобновена до 21 юли.

Междувременно, Канада обяви, че ще върне ремонтирана турбина за газопровода в Германия въпреки възражението на Украйна. Отава обяви "временно и отменимо разрешение" за производителя - изключение от руските санкции.

Германски представители обаче изразяват опасения, че след изтичането на срока за поддръжка Русия може да не пусне газа отново.

Северен поток 1 винаги се обслужва през лятото, спира, обикновено за 10 дни. Но като се има предвид моделът, който видяхме, не би било толкова изненадващо, ако се открие някакъв малък технически проблем и след това те кажат: "не можем да го включим отново; намерихме нещо по време на поддръжката и това е". Така че в това отношение ситуацията със сигурност е напрегната.

Роберт Хабек, министър на икономиката на Германия

През 2020 г Русия е доставила общо около 168 милиарда кубически метра природен газ в Европа по тръбопровода "Северен поток-1". По това време Германия все още е най-важният клиент на "Газпром" с почти една трета от доставките (56.3 милиарда кубически метра).