Европа

Разследват случаи на упоени жени на парти на партията на Шолц

От Euronews България Euronews България

Германската полиция започна разследване заради осем жени, които са били дрогирани с упойващо вещество на лятно партийно събиране. То е било организирано от парламентарната група на канцлера Олаф Шолц в средата на миналата седмица.

Започнатото разследване е срещу неизвестни извършители по подозрение за причиняване на телесна повреда.

Германската социалдемократическа партия смята, че 8 жени са били упоени с вещество от групата на силно упойващи субстанции като рохипнол, на лятно партийно парти в канцлерството миналата сряда. Т.нар. "нокаутиращи капки" се използват, за да бъдат упоени хора с цел да бъдат изнасилени.

Историята бе разкрита първо от германския вестник "Тагесшпигел", агенция ДПА и Ройтерс, които се позовават на вътрешни комуникации сред партийния актив.

"Това е възмутителна поредица от събития, които бяха незабавно докладвани на полицията", написа официалният представител на СДП Матиас Мартин до депутатите и техните сътрудници в Бундестага.

Освен цитираните 8 случая на упоени жени от присъствалите на партито, и други потенциални жертви са призовани да говорят.

Според чат съобщения във вътрешна група на СДП един случай бил доказан чрез химически тест и са повдигнати обвинения срещу неизвестен извършител.

"Всички сме възмутени и ще направим всичко по силите си, за да хвърлим светлина върху тези събития", каза и Катя Маст, висш представител на партията в Бундестага.

Националното лятно тържество, част от седмица, натоварена със събития в последната седмица от работата на парламента, преди излизането му в лятна ваканция, се проведе в сградата на канцлерството в сряда.

Присъствали са депутати от национално и регионално ниво, персонал и гости, както и канцлерът Олаф Шолц.

Според данни на "Тагесшпигел" общият брой на гостите е бил около 1000.