Европа

Германският парламент одобри влизането на Финландия и Швеция в НАТО

От Euronews България Euronews България

Германският Бундестаг ратифицира протокола за присъединяване на Финландия и Швеция в Организацията на Северноатлантическия договор.

Най-голямата европейска икономика одобри влизането на двете държави в НАТО с гласовете на депутати от целия политически спектър. Единствено от Лявата партия не гласуваха "за".

С приемането на Финландия и Швеция в НАТО укрепваме свободата и демокрацията. Правим закона и отворените общества по-способни да се защитават. Укрепваме европейската и трансатлантическата солидарност и изпращаме много ясно послание към онези, които искат да унищожат това. Путин не успя с унищожението. Той заложи на нашата слабост, но сега получава обратното. Историческият ход на Финландия и Швеция укрепва НАТО, а с това и всички нас.

Кристин Ламбрехт, министър на отбраната на Германия

След като през май Финландия и Швеция подадоха молби за членство в Алианса, няколко държави, включително и Германия, обещаха бърза ратификация.

Във вторник посланиците на страните от НАТО подписаха документите за присъединяване и още в същия ден Канада стана първата от общо 30 страни членки на военния пакт, която одобрява неговото разширяване.

За да станат Финландия и Швеция пълноправни членове на НАТО, парламентите на всички държави, сред които и България, трябва да ратифицират протокола за присъединяване. Според генералния секретар на Алианса, Йенс Столтенберг, този процес може да отнеме около година.