Европа

В Люксембург избират нов парламент

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

След близо 10 години като премиер на Люксембург - Ксавие Бетел може да си тръгне от поста на фона на днешните избори за парламент. Според проучванията преди вота един от опонентите му - Люк Фриден, ще получи повече гласове, въпреки че няма да бъдат достатъчни, за да състави кабинет самостоятелно.

Евентуална коалиция може да изисква подкрепата на повече от една партия в 60-местния парламент. А, който и да бъде следващият министър-председател, ще трябва да отговори с мерки на кризата с жилищата. 

Хората са недоволни, че не могат да плащат наемите си, а да имат собствен дом се оказва още по-трудно, защото на места цените започват от 10 000 евро за квадратен метър.

 

Това не е нищо ново, продължава от години, но става все по-лошо. Получава се, защото Люксембург е финансово привлекателен. Много хора идват да работят тук.

Жан-Мишел Кампанела, Асоциация за защита на наемателите Mieterschutz

Трябва да минете границата, за да намерите къде да живеете. И не е задължително да сте чужденец – и младите хора от Люксембург пътуват до друга държава и живеят там, когато напуснат дома на родителите си.

Паскал Зауру, гражданин

Но не само гъстотата на населението се оказва проблем. „В продължение на 30 години строителството е насочено към инвеститори и все по-малко към обикновения купувач. Сега, когато инвеститорите не купуват заради високите лихвени проценти, няма строителство и ситуацията е катастрофална“, казва изследователят Антоан Пакуд.

Високите заплати са един от привлекателните фактори за пристигащите чуждестранни граждани, които също търсят дом – минималното възнаграждение е близо 2300 евро на месец.

Люксембург е една от най-богатите държави в света с БВП на глава от населението, което надхвърли 125 хил. евро миналата година.