Европа

Люксембург предлага безплатен обществен транспорт

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Ако искате хората да променят навиците си, трябва да сте сигурни, че алтернативата работи добре. Може ли общественият транспорт да бъде безплатен в цяла Европа?

В Люксембург отговорът е положителен.

 

Безплатният достъп до обществен транспорт е малка част от нашата стратегия за мобилност. За нас са важни инвестициите, които правим в разширяването на мрежите, например железопътните, създаването на нови видове транспорт като трамваи в и около столицата, в създаването на нови велосипедни алеи и други.

Франсоа Бауш – вицепремиер и министър на мобилността и благоустройството на Люксембург

Великото херцогство е страната с най-много автомобили на домакинство в цяла Европа. Хората обичат колите си. Но може да им бъде предложена алтернатива.

„Когато дойдох в министерството през 2013 г, всеки ден от 16:30 до 17:00 ч имаше задръствания на платото Кирхберг. Сега няма, защото там се движи трамвай и движението е организирано по съвсем различен начин“, казва още Бауш.

Бауш е категоричен, че правителството не разработва политики срещу леките автомобили, а ги транспонира в други транспортни схеми.

Хералд Ройтерс отговаря за инвестициите в устойчив и иновативен транспорт в ЕК. Въпреки че признава, че колите на изкопаеми горива няма скоро да изчезнат, той чертае планове за бъдеще с повече електрически превозни средства.

 

Дори в бъдеще, когато ще се декарбонизираме напълно, все още ще разчитаме на обществения транспорт от съображения за капацитет, но и от съображения за енергийна ефективност. В други случаи, когато трябва например да пътувате до леля ви, която живее в провинцията, където връзката ще бъде много трудна, вие няма да чувствате вина, че използвате кола, защото тя ще бъде електрическа. Ще има достатъчно зарядни станции по пътя и ще бъдете в синхрон с целите за климата.

Хералд Ройтерс – Дирекция "Инвестиции в транспорта" в ЕК

За Ройтерс е важно да се намери баланса между устойчивите иновации, които щадят природата, и поносимата им цена за цялото общество. Безплатният транспорт идва с много удобства, но само бъдещето ще покаже каква ще бъде разумната му цена.