Свят

Най-малко 70 убити след атаките в Израел, Хамас превзема градове (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Броят на загиналите в Израел от изненадващо нападение от палестинската въоръжена групировка Хамас в събота нарасна до 70 души, съобщи службата за спешна медицинска помощ „Маген Давид Адом“. „Към момента, 17:35 ч., можем да актуализираме броя на жертвите до 70 убити и стотици тежко, средно и леко ранени“, казва се в изявление на службата, цитирано от АФП

Това е най-смъртоносната атака от години в Израел, отбелязва АП.

От Хамас пък съобщиха за най-малко 198 души, които са били убити в Газа в събота, съобщи министерството на здравеопазването в палестинския анклав. Жертвите са в следствие на отговора Израел с въздушни удари, след като бойци на Хамас изстреляха бараж от ракети. Министерството съобщи, че до 16:20 ч. в конфликта е имало "198 мъченици и 1610 ранени с различни наранявания". 

От няколко места бойци на Хамас проникнаха на израелска територия от Ивицата Газа. До момента Хамас е напреднал на 35-40 км от ивицата Газа и на практика палестинците контролират около 1,5 хиляди квадратни километра от израелска територия - от Керем Шалом на запад до покрайнините на Сдерот, Нетивот и Ашкелон на север и североизток. Хамас контролира територията на областния съвет Ешкол, както и пътищата, водещи към израелската авиобаза Хацерим, където са базирани израелските изтребители F-35I Adir, както и входовете на военната база Цехелим.

"Терористи проникват на израелска територия през различни входни точки. От жителите в южната и централната част на страната се изисква да бъдат в непосредствена близост до защитени зони, а тези в периферията на Газа трябва да останат в защитено пространство", съобщиха от ЦАХАЛ.