Общество

Адвокати: Конституционните промени ще станат факт, но имат нужда от поправки

От Веселин Вълчев Веселин Вълчев Продуцент

Въпреки многобройните критики към проекта за поправки в Конституцията, промените ще станат факт.

Това коментираха в студиото на „Добро утро, Европа“ адвокатите Велислав Величков и Николай Свинаров.

„Конституционни промени ще има. Изненадата вчера бе само, че се приеха със 161 гласа, а не със 166, с колкото бяха внесени. Трябва да минат 2 месеца сега, за да може да се гласуват на второ четене тези промени“, посочи Величков.

Много забележки имаше срещу определени текстове от обществения съвет към правната комисия. Вносителите казаха вчера в рамките на дебата, че ще се вслушат в тези забележки на гражданския сектор и ще променят нещата текст по текст.

Велислав Величков, адвокат

„Това, по което има пълно единодушие, е че трябва да има мнозинство на съдиите, избирани от съдии, във ВСС“, добави Величков.

„Важно е как ще се избира парламентарната квота във ВСС, защото представителите на другите съдилища и институции ще избират самостоятелно своя състав“, допълни той.

Величков предупреди, че предложените промени предвиждат главният прокурор да оглави върховната прокуратура, а той досега не я оглавяваше.

„Трябва да се види дали не се увеличават функциите му, а не да се намаляват, както уж беше представено“, каза още той и добави, че трябва бъде преразгледано и предложението главният прокурор да има право на два петгодишни мандата, вместо само един.

Според адвокат Свинаров важното е, че отварянето на процедурата за конституционни промени най-сетне започна, с което се отваря възможност да бъде осигурен контрол върху съдебната система и точно регламентиране на дейностите, които ще могат да извършват определени фигури в нея.

Това е бавна писта, но все пак тя не е затворена. Промяната на Конституцията е един много тежък правен въпрос. Има сблъсък на различни интереси, касти и лобита.

Николай Свинаров, адвокат

„В цялата тази система е изключително важен и персоналният подбор. И най-добрата система, ако не попадне на подходящите хора да извършват съответната дейност, тя няма да работи успешно“, подчерта Свинаров.

„За мен е изключително важно да се обсъди дали трябва да има служебни кабинети, аз съм против. Без парламентарен контрол излизаме извън всички конституционни норми. Изключително важно е да сме наясно с ролята на президента в българската Конституция. Трябва да се намери точното ограничение, защото той не спада към трите власти“, каза още той.

Целия разговор вижте във видеото.