Политика

Дебатът за Конституцията: Вносителите ще ревизират текстовете си, опозицията ги определи като хаотични (Обновена)

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист

161 народни представители подкрепиха промените в Конституцията, а 57 гласуваха против. Според приетите процедурни правила поправките в основния закон ще се гледат на три четения - следващото ще е най-рано след два месеца.  

По-рано по време на дебата по законопроекта за реформа на Конституцията, внесен от 166 депутати от ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС през юли, стана ясно, че той ще бъде променен от мнозинството между двете четения. Поправките ще бъдат доработвани идните месеци, а представителите на мнозинството дадоха да се разбере, че до Коледа ще настояват промените в основния закон да станат факт.

А представители на ГЕРБ и ДПС анонсираха, че ще трябва да се прецени дали за някои от предложенията ще трябва да бъде свикано Велико народно събрание.

Първи проектът защити съпредседателят на ДБ Христо Иванов. Той напомни, че България е с най-много санкционирани от САЩ по закона "Магнитски" и това не е личен казус, а пробив в суверенитета на държавата, защото "партньорите ни нямат доверие". Според Иванов промените в Конституцията ще затворят "един източник на дългогодишна нестабилност в България" и ще дадат гаранция за независим и безпристрастен съд.

"Текстовете са покана за дебат. След като, надявам се, днес се премине прагът на първото четене и Народното събрание се ангажира с това, че Конституцията ще бъде променена в тези насоки, ще започне работата по уточняване на текстове", каза той. И обеща, че няма текстове, които самоцелно ще бъдат налагани. "Всички съдържателни критики ще бъдат чути, дори да не са добронамерени", каза Иванов.

"Всички останали елементи на съдебната система обслужват съдийската независимост", каза Иванов.
По думите на Христо Иванов „няма война срещу прокуратурата“, но трябва да се реши проблемът с нея - да имаме деполитизирана, отчетно-демократична прокуратура.

Хамид Хамид от ДПС подкрепи призива на Христо Иванов да се търси общото, а не различията в проекта.

"Този проект е основан на идеите на три различни парламентарни групи. ДПС представи своя проект през 48-ото Народно събрание и беше съставен именно след многобройни срещи с нашите избиратели и след анализ на Европейския съд за правата на човека", обясни Хамид. По думите му проектът на ДПС е бил концентриран основно за изменения в съдебната система.

"Тези предложения по никакъв начин не променят начина на функциониране и разделение на властите и са изцяло от компетенциите на Народното събрание, а не на Велико народно събрание", добави Хамид.

Той отговори на критиките за разделянето на ВСС, като обясни, че дори в момента 90% от решенията се вземат от отделните колегии.

"С радост бихме приели и предложения от опозицията и защо да не включим техни текстове на второ четене", каза Хамид. "От нас зависи дали ще направим красив и годен проект или не."

Лидерът на БСП Корнелия Нинова критикува вносителите, като припомни, че на първо четене в парламентарната комисия са отправени над 50 критични становища.

"Този доклад от заседанието на комисията представлява предварителна осъдителна присъда. Отрязаха ви главата", каза Нинова по време на дебата. "Никога няма да допуснем висши държавни постове да бъдат заемани от хора с двойно гражданство. Това е посегателство към националния интерес. Никой не споменава, че сменяте националния празник. Един от вносителите поне да излезе и да каже, че 24 май ще бъде оттеглен между първо и второ четене - това също е посегателство срещу националния суверенитет", каза Нинова.

"Служебните правителства на президента Радев минаха всякакви граници. Тръгнахте с голямата кошница да ограничите това и завършвате с празни ръце", допълни Нинова.

За съдебната реформа тя посочи, че 2/3 от професионалната общност и институциите са посочили, че за тези поправки е нужно Велико народно събрание. "Абсолютна юридическа неграмотност, която ще вкара институциите в още по-голям хаос от всичко досега. Кого лъжете?", попита Нинова вносителите. По думите й тези текстове са противоконституционни и ще бъдат обявени за такива. Тя добави, че тези предложения целят да се овладее съдебната система, а не да се направи по-независима.