Свят

Заради природните бедствия - 43 млн. деца са напуснали домовете си за 6 г.

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Все повече деца, заедно със семействата си, стават обект на вътрешно разселване поради природни бедствия. Това твърди УНИЦЕФ в нов доклад.

Детският фонд на ООН обобщава статистика, събрана от 2017 г., и прави заключение, че през последните шест години повече от 43 милиона деца са напуснали домовете си вследствие на екстремни метеорологични явления.

Двете основни причини за разселването на деца са бурите и наводненията. Поради измененията на климата тези бедствия се случват по-често и по-интензивно.

"Докато констатациите в доклада вземат предвид настоящите климатични сценарии, без да съдържат прогнозни модели за измененията на климата, те разкриват абсолютния минимум, който можем да очакваме, ако измененията останат такива, каквито са сега. Но знаем, че това е нарастване на тежестта, на честотата на тези бедствия. Така че броят на детските разселвания вероятно ще бъде много по-голям в бъдеще", каза Лаура Хийли, автор на доклада на УНИЦЕФ.

Според данните на УНИЦЕФ, само поради преливането на реки през следващите 30 години, 96 милиона деца могат да напуснат домовете си. Липсва просто решение на проблема, смятат от международната организация.

Необходим е цял набор от мерки, включително повишаване нивото на образование, отделяне на специално място за децата в политиките по хуманитарните въпроси и борбата с изменението на климата.