Свят

УНИЦЕФ: Две трети от глобалните цели за благополучие на децата не са изпълнени

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Две трети от глобалните цели за благополучие на децата не са изпълнени, констатира нов доклад на УНИЦЕФ.

2023 година бележи половината от пътя към постигане на Целите за устойчиво развитие за 2030 г, определени от ООН. По този път обаче не се забелязва чувствителен напредък, изтъква Детският фонд на Обединените нации.

Ако всичко върви със сегашните темпове, само 60 държави, които са дом на едва 25% от детското население в света, ще изпълнят целите си. А това означава, че над 1.5 милиарда деца в 140 други страни ще останат под чертата на заложените цели.

На половината разстояние до крайния срок на Целите за устойчиво развитие очите на света отново са насочени към вас. През уикенда млади хора и граждански организации дойдоха в ООН или излязоха на шествия по целия свят – с искане за спешни действия. Сега е моментът да докажете, че сте ги чули. Ние можем да победим. Ако действаме сега. Ако действаме заедно. Ако спазим обещанието си към милиардите хора, чиито надежди, мечти и бъдеще държите в ръцете си. Сега е времето.

Антониу Гутериш – генерален секретар на ООН

Световни лидери участват в двудневна среща на върха по Целите за устойчиво развитие в централата на ООН, която трябва да послужи като "призив за възстановяване на темпото" за постигане на тези цели.

УНИЦЕФ призовава държавите да поставят правата на децата в центъра на своите програми и да предприемат исторически стъпки за ускоряване на напредъка чрез поемане на политически ангажимент на национално ниво.

Правителствата трябва значително да увеличат и защитят разходите в сфери като здравеопазване, образование и социална защита.