Свят

"Не мога да спра това": Байдън ще дострои стената на Тръмп

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Администрацията на президента Джо Байдън ще продължи да строи стената по границата с Мексико. Целта е да се предотврати незаконното влизане в страната на стотици мигранти. Байдън обясни, че средствата за защитните съоръжения не могат да бъдат използвани по други направления.
Строителните работи ще включват както физически бариери, така и подходи за предотвратяване на нелегалното влизане на мигранти на територията на страната.

Вашингтон твърди, че това е неправилен отговор на проблема с миграцията, но, че правителството е принудено да продължи проекта, тъй като той е одобрен от администрацията на Доналд Тръмп през 2019 г. и тези средства не могат да бъдат пренасочени.

Опитах се да върна тези пари, да ги пренасоча. Те лидерите в Конгреса не го направиха. И няма да го направят. Междувременно законът не предвижда нищо повече от използването на пари за проект, което вече е бил приет. Не мога да спра това.

Джо Байдън

Байдън говори ден, след като администрацията му разпореди стената да бъде укрепена в един от районите, където са регистрирани най-много незаконни преминавания на границата.

Мексико осъди решението по време на двустранна среща със САЩ за сигурност и миграцията. Мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор нарече ситуацията „сериозно отстъпление“.

Въпреки това мексиканският лидер заяви на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, че отдава голямо значение на "приятелството" между двете страни и изрази увереност, че те ще могат да "се справят с проблемите".