Euronews Сега

29 ранени при горски пожари в Португалия

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Повече от 3000 пожарникари и над 60 самолета се борят с горски пожари в Португалия, при които според властите са били ранени 29 души. 12 пожарникари и 17 цивилни са получили медицинска помощ поради леки наранявания. 

 

Предпазните мерки са да подготвим кофи с вода. Чакаме огънят да дойде, виждаме, че пламъците се доближават, вятърът ще се обърне. Ще останем тук цялата нощ.

Карла, жителка на Алваязере 

Европейският съюз активира програмата си за подпомагане на въздушния флот за гасене на пожари, която позволява на страните членки да споделят ресурси, за да помогнат на Португалия. Испания, която също преживя горски пожари напоследък, реагира бързо, като мобилизира два противопожарни самолета, които да изпрати на иберийската си съседка, информира комисарят по кризите Янез Ленарчич. 
Правителството на Португалия съобщи, че е изпратило 60 самолета в помощ на наземните си екипи. Страната отдавна е потърпевша от големи, а понякога и причиняващи тежки последици горски пожари. През 2017 г неконтролируеми горски пожари отнеха живота на повече от 100 души.