Общество

Защо България отсъства от картата на трансплантациите в ЕС?

От Euronews България Euronews България

Защо не върви трансплатационната дейност у нас коментира в студиото на "Добро утро, Европа" Иван Димитров - председател на федерация “Български пациентски форум”.

Според Димитров системата не е готова за въвеждането на електронно здравеопазване и това положение се поддържа умишлено.

"Хаосът в здравеопазването тенденциозно се поддържа от управляващите, независимо кои са на власт и как се казват. 30 години няма политическа воля да се направи нещо реално и в полза на българските пациенти", заяви Димитров.

По думите му ресорният министър проф. Асена Сербезова е диалогичен човек и посочи, че след като тя е седнала в министерството на здравеопазването са водили разговори за трансплантациите, където България е на последно място в ЕС, какво и за проблеми в други заболявания.

Според Димитров са направени малки стъпки напред, като провеждането на кръгла маса в парламена и създаването на комисия, в която да участват видни трансплантолози.

"Както виждаме няма да ѝ стигне времето", отбеляза той.

Димитров посочи, че България прави по 5-10 трансплантации на година, при положение, че някои държави правят по 48 на ден.

"Министерството на здравеопазването унищожи агенцията по трансплантация, после с псевдо-кампаниите си за трансплантации обърка хората и това ги отблъсна", каза още той.

По думите му агенцията по трансплантации трябва да бъде извадена от структурата на Изпълнителна агенция "Медицински надзор" и да бъде обезпечена със средства и нормативна уредба, както и да започне кампания за донорство по подобие на тези, които се правят в Европа.

"Най-важното е да се върне доверието, че когато си дарил, няма да се осъмниш, че за твоя близък не е направено всичко", посочи още Димитров.

Подробности вижте във видеото.