Спорт

Главният съдия на ЦСКА-София - Левски: Няма натиск върху мен, ще дам всичко от себе си и мисля, че ще се справя

От Euronews България Euronews България
Gidjenovbgnes Снимка: БГНЕС

Българският футболен съюз (БФС) представи новата си инициатива, според която съдиите ще говорят пред медиите преди важни мачове в българския елит. Началото бе дадено с брифинг на съдийската бригада за двубоя от 13-ия кръг в efbet Лига между ЦСКА-София и Левски. Сблъсъкът е в събота от 14.45 часа и ще бъде ръководен от Радослав Гидженов. Негови асистенти ще бъдат Мартин Маргаритов и Диян Вълков, а четвърти съдия ще е Никола Попов. ВАР арбитри за срещата ще бъдат Ивайло Стоянов и Георги Кабаков.

"За всеки един съдия е най-голямото признание да свири това дерби. В моята глава в момента е, че трябва да се абстрахирам от всичко, което се пише по медиите. Аз си следвам стриктно правилата на играта и инструкциите на УЕФА. Спокоен съм и мисля, че ще се справя", заяви Гидженов и добави:

"Върху мен няма натиск, всеки мой мач е под мониторинг от хора от УЕФА, които следят моето развитие. Аз се стремя във всеки мач да се подобрявам и да давам най-доброто от себе си. Преди срещите всички от съдийския екип обсъждаме с кои футболисти трябва да бъдем внимателни и можем да имаме проблеми - кой симулира, кой преиграва. За картоните всеки един съдия с присъствието си и менажирането преценява кога даден футболист заслужава картон, или пък трябва да получи само забележка", добави реферът.

Гидженов и останалите от бригадата за двубоя в събота отговаряха на въпроси на медиите, но изрично беше подчертано да не се коментират изминали срещи. Така Георги Кабаков, който ще бъде видеоарбитър (VAR) не беше питан за ситуации от мача Левски - Лудогорец, в който отново беше отговорен за VAR.

"Не е в моята компетенция да отговоря дали е редно, или не да съм на ВАР в 2 поредни мача на Левски. Съдиите са професионалисти и когато получат наряд, трябва да си свършат работата", каза Кабаков.

Той подкрепи думите на своя колега, че няма натиск върху тях от страна на БФС и заяви, че не му е приятно, когато получава обидни квалификации по адрес на своите близки.

"Ние можем да устоим на напрежението, но когато атакуват близките и семейството - боли. Трябва да се фокусираме изцяло върху спортно-техническите качества и красотата на футбола, а не да се сее омраза. Ние не сме безгрешни, но е обидно когато в една грешка се търси умисъл. Нямаме информация за броя на картоните на състезателите и не водим статистика. Това мога да ви уверя", добави Кабаков.

Инициативата на БФС идва само дни, след като Левски изрази сериозно недоволство от работата на реферите и Съдийската комисия като цяло. Сините дори призоваха президента на футболния съюз Борислав Михайлов за промени.

 

Още спортни новини вижте във видеото: