Европа

Зеленски пристигна в Гранада за среща с европейските лидери

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Стартира срещата на върха на Европейската политическа общност в Гранада. Форумът има за цел насърчаване на сътрудничеството между повече от 40 държави на Стария континент на фона на руската инвазия в Украйна. Президентът Володимир Зеленски вече пристигна в испанския град като подчерта, че към момента жизненоважно е подсилването на противовъздушната отбрана на страната в отговор на непрекъснатите руски атаки.

 

В Украйна приключиха тревогите след първите дни на пълномащабната война. Мисля, че вече е твърде късно да се тревожим. Мисля, че трябва да работим по въпроса. Що се отнася до Съединените щати, тази година бях във Вашингтон и имах среща с президента Байдън, на която получих и уверих в неговата стопроцентова подкрепа в Белия дом, както и в подкрепата на Конгреса, която е двупартийна. Мисля, че това е важно, разбира се, сега е труден изборен период за Съединените щати. Различни гласове, някои от гласовете също са много странни по този въпрос, ще говорим за това.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Домакинът на срещата в Гранада – премиерът Педро Санчес, заяви, че е горд да приветства европейските лидери. Той подчерта, че всички европейци подкрепят украинския президент Зеленски и неговата страна. Санчес обаче допълни, че такава подкрепа изисква промяна на бюджета на ЕС.