Европа

Шолц: Германия подкрепя България за Шенген. Денков: Пазим добре външната граница на ЕС

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

„България и Германия са много надеждни партньори, съюзници и приятели. Германия изцяло подкрепя приемането на България като пълноправен член на Шенгенското пространство и ще застъпва тази позиция и пред европейските партньори.”

Това заяви германският канцлер Олаф Шолц на съвместна пресконференция с българския премиер акад. Николай Денков в Берлин, съобщава пресцентърът на Министерския съвет.

Олаф Шолц похвали започнатите реформи в съдебната система в нашата страна, „защото правовата държава е едно от най-важните достижения на Европейския съюз“.

Канцлерът специално благодари на българския премиер за позицията на България по отношение на войната в Украйна и подчерта важната роля на страната ни за осигуряването на транспортни коридори за износ на украинско зърно през Черно море.

През последните шест месеца има съществен напредък в охраната на българо-турската граница. Това се дължи както на нашите усилия, така и на помощта от заинтересовани европейски държави като Австрия и Германия“, заяви от своя страна акад. Денков.

„В момента ситуацията е доста по различна от преди време. Затова сме поканили германски, австрийски и холандски граничари да дойдат да видят на място и, ако искат, да участват в охраната заедно с българските си колеги. Ние сме отворени за всякакво сътрудничество за защита на външните граници на ЕС“, каза още българският премиер.