Европа

Защо в Шенгенското пространство започнаха да се връщат граничните проверки?

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Някои страни в Шенгенското пространство засилват проверките по границите си. Но един от основните принципи на Шенгенското споразумение е свободата на движение на гражданите. Има клаузи, които предвиждат временно възстановяване на граничния контрол, когато става въпрос за заплахи за обществения ред или вътрешната сигурност. Досега през 2023 г най-малко 7 държави от Шенген са се възползвали от тези разпоредби. И така, действа ли договорът според очакванията?

Това, което виждаме днес, е още един пример за крехкостта на Шенгенското пространство без граници. Дължи на редица причини – политически, които са свързани с предстоящите избори на местно и национално ниво и поставят правителствата под натиск. Но има и такива, свързани с допълнителните новопристигнали мигранти, особено в южноевропейските страни, и възможността за вторично движение към северните страни от ЕС.

Алберто Хорст-Нейдхард – политически анализатор

Германия определя възобновяването на граничните проверки с Полша и Чехия като един от инструментите за борба с трафикантите на хора. Словения също засили наблюдението на границата си с Хърватия, която наскоро се присъедини към Шенгенското пространство.

Често става дума за проверки на случаен принцип. Проверяват някои от преминаващите хора, но това не е пълно връщане на вътрешните граници. Това е символична мярка за местната публика и като такава вероятно не е толкова важна, колкото някои политици биха искали да бъде...

Еуженио Кусумано – професор по политически науки в Университета на Месина

Шенгенската система сама по себе си работи добре, каза още Кусумано.